Gå till startsidan
Sök

Bondbröllop i Öja

Varga, Istvan

En stenskulptur visar en stor figur och många mindre ansikten

Bondbröllop i Öja, 1972

Varga, Istvan

Plats: Utomhus

”Bondbröllop i Öja” är en liten relief som står utanför ingången till Folkhögskolan i Hemse. Den är gjord i gotländsk kalksten och fick sin nuvarande plats 1972.

Bildhuggare Istvan Varga inspirerades av den gotländska bondekulturen och dess människor. Traditioner, lekar, idrott och människor runtomkring honom gestaltades i den gotländska Hoburgsmarmorn från Sundre. Materialet är fossilrikt och levande och passar för den detaljrikedom Istvan ville gestalta.

”Bondbröllop i Öja” tillkom då Istvan bevistat ett sådant i Öja. Motivet stod klart för honom då han såg hela bröllopsföljet med tärnor och marshalkar närma sig kyrkan. I porten till kyrkan stod dåvarande kyrkoherden Johannes Siltberg med bibeln i handen och runt honom samlades bröllopsgästerna. Klockare Arvid Tällström syntes inte till. Uppe i kyrkotornet var det hans arbetsuppgift att ringa in bröllopet. Arvids porträtt fick dock vara med: det är ansiktet högst upp mot himlen. Ser man noggrant efter så finns det bland bröllopsgästerna en skäggig gubbe. Vem? Istvan själv!

En stenskulptur står framför ett hus

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 maj 2024