Gå till startsidan
Sök

Kulturföreningar

På Gotland finns ett stort engagemang för kultur och flera idella föreningar som ordnar utställningar, arrangemang och annan verksamhet. Här har vi samlat idella föreningar inom konst och form.

Människor i ett utställningsrum

Gotland design festival 2023, Foto: Svensk Form Gotland

BAC – Baltic Art Center är ett residens för samtidskonst. BAC utgör en internationell mötesplats i Östersjöregionen som för samman regionala och internationella konstnärer och organisationer.

BAC är en plats för forskning och arbete för konstnärer och andra utövare som är engagerade inom konstområdet.

BACs webbplats.

Gotlands Konstförening bildades 1944, för att väcka och stimulera intresset för konst och konsthantverk. Det görs bland annat genom utställningar, ateljébesök och ett årligt konstlotteri.

https://artworks.se/gotlandskonstforening

Hemse Allmänna Konstförening, HAK, är en nystartad ideell förening på Gotland, med bas på Hemse.

Föreningens huvudsyfte är att verka för att berika konst- och kulturlivet på den gotländska glesbygden, men också att skapa en kreativ mötesplats för lokala konstutövare.

HAK på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

HAK på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstfrämjandet bildades 1947 och arbetar med konstbildning och med att föra ut konst till människor i deras vardag. Konstfrämjandet Gotland grundades i maj 2023.

Konstfrämjandet Gotland samarbetar med lokala föreningar och institutioner, både inom kulturfältet och andra områden, i folkrörelsernas anda.

gotland.konstframjandet.se/om/om-konstframjandet-gotland

Konstnärernas Riksorganisation är de svenska konstnärernas fackliga organisation. De företräder 3400 bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige.

kro.se/

KUNO – Kulturförening Norra Gotland är en ideell kulturförening med säte i Fårösund. Föreningen startades våren 2015 och har sedan dess verkat som en positiv kraft och spridare av kultur på norra Gotland.

kunokultur.se/om-kuno/

Idén med Roxys konstgrupp är att ge gotländska konstutövare möjlighet att visa och sälja sina alster till en låg utställningskostnad.

Verksamhetsgruppens arbete består i att skaffa olika tillfälliga utställningsmöjligheter genom att hitta platser och offentliga aktiviteter att skapa samarbeten med på Gotland.

Roxy Konstgrupp har från och med 2022 övertagit konstprojektet ArtWalk vilket innebär en årlig återkommande aktivitet för ett större antal konstnärer.

Roxys konstgrupps webbplats.

SPOK står för Samtida produktion och konsumtion och är en plattform för produktion som samlar och sprider kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri.

Målet är att bevara och sprida kunskap om material och bearbetningstekniker och att skapa förutsättningar för hållbar utveckling.

Hör gärna av dig om du är tillverkare och vill vara listad på SPOK eller om du har tips om tillverkare som borde vara med på SPOK Gotlands webbplats

Svensk Form är en ideell oberoende medlemsförening som arbetar för att stimulera designutvecklingen. De riktar sig till privatpersoner, företag och yrkesverksamma inom form, design och arkitektur. Föreningen grundades 1845 som Svenska Slöjdföreningen och har sedan dess främjat design i Sverige och utomlands

Svensk Form Gotland samlar olika krafter inom design och form, och lyfter både de som arbetar med gotländska naturmaterial och de som arbetar med det gotländska som inspiration, bakgrund eller förgrund. Svensk Form Gotlands webbplats.

Öppna ateljéer är en ideell förening bestående av samtliga medverkande konstnärer, konsthantverkare och formgivare i evenemanget.

Det huvudsakliga ändamålet för föreningen är att verka för en årlig konstrunda under Kristi himmelsfärdshelgen, men i mån av tid även övrig tid på året.

oppna-ateljeer.se/

Kontakta oss

Konst och form på Gotland

Har du frågor, idéer eller synpunkter? Hör av dig till oss på e-post, så återkommer vi!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 maj 2024