I vårt land finns cirka en miljon små avlopp – 14 000 av dem ligger på Gotland. Här ligger vi en bra bit över riksgenomsnittet när det gäller andel enskilda avlopp. Det betyder att ungefär 40 procent av fastigheterna på ön har små avloppsanläggningar. Motsvarande siffra för riket är närmare 20 procent.
Gotland har problem med kvaliteten på grundvattnet – det visar de besiktningar som kontinuerligt görs av gotländska brunnar. En hel del fastighetsägare som saknar kommunalt vatten och avlopp har problem med otjänligt vatten – till exempel för höga halter av bakterier i sitt dricksvatten. Det här hänger bland annat ihop med att förorenat avloppsvatten lätt når grundvattnet via det tunna jordlager och alla sprickor i berggrunden, som är typiska för Gotland.
I nuläget är det så att grundvattnet på Gotland inte räcker till på alla ställen där det behövs. Det är vanligt att vissa platser har vattenbrist sommartid. Det är ju då vattenuttaget på ön ökar i takt med att alla sommargotlänningar, turister och sommargäster anländer.
Att ha en bra rening på sitt avlopp är viktigt för att inte bara riskera att förorena sitt eget utan också grannars dricksvatten. Genom att göra något åt alla dåliga avloppsanläggningar minskar vi även utsläppen av fosfor och kväve som bidrar till övergödningen av våra sjöar och hav.
Många små avlopp med dålig rening blir tillsammans ett stort miljö- och hälsoproblem. Det vill vi ändra på.