Kontakt

Madeleine Nilsson
Kulturutvecklare och föreningsfrågor
Telefon: 0498-26 96 28, 0737-65 82 62
E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Böcker om Lars Gullin står på ett bord bredvid en statyett av gotlandsskulptören Stina Lindholm.

Gullinpriset

Gullin-priset delas ut till minne av den gotländska jazzmusikern Lars Gullin. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda.

Gullin-priset 2023 går till trumslagaren Sten Öberg

Oskar Lindster och Sten Öberg

Traditionsenligt delades årets Gullinpris ut i Sanda kyrka vid en av de två konserterna den 9 juli 2023. 

Närvarade för att hålla tal och dela ut statyetten var kultur- och fritidsberedningens ordförande, Oskar Lindster (s). En glad och rörd pristagare tog emot priset och spelade sedan tillsammans med Andreas Pettersson Band. Dagen till ära bland annat förstärkt med violinisten Emilio Estrada.

I den nästintill fullsatta kyrkan kunde publiken förutom att njuta av pristagaren även lyssna till ett knippe låtar signerade Lars Gullin, med texter av bland annat Ylva Eggehorn, tolkade av Gunnel Mauritzson. På bas, för andra året, Josef Karnebäck, på saxofon Jonas Granberg samt trummisen Jesper Kviberg.

Sten Öberg, mottagare av Gullinpriset 2023.

Årets upplaga av Lars Gullin-priset går till trumslagaren Sten Öberg. I motiveringen står bland annat att Öberg spelar ”med en sensitiv timing och rytmiskt driv som är helt unik i Sverige”.

Priset består av ett stipendium och en statyett i brons av den gotländska konstnären Stina Lindholm. Prisutdelningen sker den 9 juli, traditionsenligt i Sanda kyrka.

Motiveringen i sin helhet lyder:

”Sten Öberg (f.1938) från Umeå har under hela sin musikaliska gärning stått Lars Gullin nära. De spelade tidigt tillsammans, redan på 50-talet, möten som har format Öbergs jazzmusikaliska utveckling och konstnärliga djup. Förvaltandet av en tradition som Sten gjort till stor konst. Men aldrig som tom upprepning eller kopierande, utan alltid med ett utvecklande djup i såväl nya arrangemang som i solistisk aktivitet i många grupper genom åren som haft Gullins musik som ledstjärna. Han har sedan 70-talet lett en egen Gullin-grupp i hemstaden.

Sten Öberg är en av de bäst bevarade hemligheterna på den internationella jazzkartan.

Fortsatt verksam med en entusiasm och energi som är få förunnade.

Ett trumspel som ÄR jazz, med en sensitiv timing och rytmiskt driv som är helt unik i Sverige. Alltid med ena foten i traditionen och den andra ivrigt vandrande in-och-ut i såväl avantgarde såsom äldre jazz. Sten har under åren samarbetat nära med Lars Lystedt, Berndt Egerbladh och framför allt med Lars-Göran Ulander, men har samtidigt en meritförteckning som är få förunnade i Sverige där samarbeten med Bill Evans, Stan Getz, Dexter Gordon och Lars Gullin med flera ingår.”

Om Lars Gullin

Lars Gullin uppfann ett nytt landskap inom den svenska jazzen och är en av vårt lands viktigaste ikoner i musikgenren. Med kollegor som till exempel George Riedel, Jan Allan, Sonya Hedenbratt, Arne Domnérus, Bengt Hallberg och Monica Zetterlund öppnade han dörren till den nordiska tonen i jazzmusiken. I mitten av 50-talet spelade han med alla de stora och blev känd som den lyriske svensken som spelade barytonsax som ingen annan. Han föddes i stationshuset i Sanda socken 1928 och avled efter ett kringflackande liv bara 48 år gammal, 1976, i Småland.

Gullinpriset - Lars Gullin sällskapet

Mer om priset

Gullin-priset har delats ut sedan 1997 av Lars Gullin Sällskapet (LGS) i samarbete med Region Gotland samt Orkesterjournalen (OJ). Pristagare utses varje år på Gullinsällskapets årsmöte och delas ut i samarbete med Region Gotland i samband med en konsert i Sanda kyrka. Priset består av ett stipendium, finansierat av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik samt en statyett i brons av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. 

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen eller Lars Gullin Sällskapet och ligger till grund för beslut av sällskapets styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda.                                                                                                    

Vill du veta mer kontakta gärna:

Madeleine Nilsson, kulturutvecklare Region Gotland

E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se
Telefon: 0498-26 96 28 eller 0737-65 82 62