Sök

Feriejobb för ungdomar

Hitta på sidan

Varje sommar erbjuder Region Gotland feriejobb för ungdomar. Syftet är att ge ungdomar erfarenhet av arbetslivet och att få prova på olika arbetsuppgifter och därmed få en yrkesorientering. Feriejobb är också ett sätt att introducera välfärdsyrken och Region Gotland som arbetsgivare.

Aktuell information

Ansökningsperioden för sommarens feriejobb är nu avslutad och matchning pågår. Det går inte längre att söka feriejobb till sommaren 2024.

Två killar som ler.

Har du behov av anpassning på arbetsplatsen?

Om du behöver anpassning på arbetsplatsen, exempelvis tydliga instruktioner eller nära handledarstöd, är det viktigt att du uppger detta i din ansökan. Då kommer en samordnare att kontakta dig för att få mer information om dina anpassningsbehov.

Syftet med informationen är att underlätta en lyckad matchning mot arbetsplats, att vi får en beskrivning av vad som är lämpliga arbetsmiljöer och arbetsuppgifter för dig.

Mina sidor

När du ansökt om feriejobb via webbformuläret får du tillgång till Mina sidor. Där hittar du information om din profil och dina val. Under ansökningstiden kan du fortfarande göra ändringar i din ansökan på Mina sidor.

Ett erbjudande om feriejobb kommer att skickas ut via e-post samt publiceras på Mina Sidor tidigast under mars månad, men matchningen pågår under hela våren.

När du får ett erbjudande om feriejobb behöver du logga in på Mina Sidor där du också kan tacka ja eller nej. Om du tackar nej eller om vi inte får svar innan svarstiden gått ut kommer vi att erbjuda platsen till någon annan.

En ung tjej tillsammans med en äldre kvinna.

Arbetsområden

Feriejobb erbjuds inom flera områden i Region Gotlands olika verksamheter. Information om arbetsområden finns även i ansökan om feriejobb där du kan önska arbetsområde och period.

Arbetstid

Sommaren är uppdelad i två fyraveckorsperioder:

  • Vecka 25 – 28 (17 juni – 12 juli)
  • Vecka 30 – 33 (22 juli – 16 augusti)

Information om eventuella undantag från dessa perioder finns på sidan "Jobben vi erbjuder" samt i ansökan om feriejobb.

Som feriejobbare arbetar du vanligtvis sex timmar per dag utöver lunch, sammanlagt maximalt 120 timmar under en fyraveckorsperiod. Arbetstiden kan variera beroende på arbetsplatsen och arbetsuppgifterna men ska inte förläggas på kvällar och helger. Som ungdom får du arbeta högst 8 timmar per dag.

Arbetstiden under den första perioden är maximalt 114 timmar då midsommarafton är ledig.

Din lön betalas ut av Region Gotland, oavsett arbetsplats. För att vi ska kunna betala ut din lön behöver du ha ett eget bankkonto.

Lön betalas ut via Nordea. För att få lönen till ditt bankkonto i din bank måste du registrera dina kontouppgifter med mobilt bank-id (mobilt säkerhets-id fungerar inte) via Nordeas webbplats. Ange arbetsgivarnummer för Region Gotland (Gotlands kommun): 602860.

Om du inte anmält ditt bankkonto får du en utbetalningsavi till din hemadress som du kan lösa in hos din bank.

Löneutbetalning sker den 27:e kommande månad, förutsatt att vi fått in din tidrapport.

Om du saknar mobilt bank-id kan du inte registrera ditt konto för löneutbetalning digitalt på Nordeas webbplats. Istället fyller du i dina uppgifter på webbplatsen, skriver ut och skickar till Nordeas kontor. Följ instruktionerna på Nordeas webbplats.

Anmäl bankkonto för lön, Nordea

Timlön

Lönen för 2024 har två lönenivåer och beräknas utifrån det året du är född, enligt tabellen nedan. Utöver timlönen får du också semesterersättning som betalas ut enligt lag.

Tabell för timlön

Födelseår 2007–2008

Födelseår 2006 eller tidigare

74 kr/timme

83 kr/timme

Lönespecifikation

Innan lönen betalas ut kommer du att få din lönespecifikation hemskickad till din folkbokföringsadress.

Du rapporterar in dina arbetstimmar via Mina Sidor på MatchaNu. Din lön baseras på de timmar som du rapporterar in till oss. När du har fyllt i din arbetstid på Mina Sidor kommer arbetsplatsen behöva godkänna uppgifterna innan feriejobbsamordnaren kan ta del av informationen och din lön kan betalas ut.

Instruktioner för hur tidrapporteringen går till hittar du på Mina Sidor under fliken "Tidrapportering" när din arbetsperiod startar. Ha som vana att rapportera in arbetstimmarna dagligen.

Mina Sidor, MatchaNu

Om din årliga inkomst för 2024 är lägre än 24 238 kronor behöver du inte betala skatt och det räcker att skicka in ett skatteintyg. För att arbetsgivaren inte automatiskt ska dra skatt måste du fylla i blanketten "Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag".

Skatteintyg, Skatteverket

Adress dit intyget ska skickas:
Avdelningen för arbetsliv och etablering / Feriejobb
Norra Hansegatan 6B
621 82 Visby

Om du tjänar mer

Om din årliga inkomst överstiger 24 238 kronor kan du ansöka om skattejämkning, för att betala mindre skatt än om du till exempel hade arbetat heltid. Du gör ansökan hos Skatteverket via deras e-tjänst eller blankett.

Information om sommarjobb, Skatteverket

Har du frågor om din lön skickar du ett mejl till feriejobb@gotland.se

Som feriejobbare är du alltid försäkrad via Region Gotland.

Region Gotlands försäkringar

Du kan läsa mer om hur barn och ungdomar får arbeta i en broschyr från Arbetsmiljöverket.

Så får barn och ungdomar arbeta, Arbetsmiljöverket

Feriejobb
Samordnare för feriejobb

Arbetsliv och etablering, Norra Hansegatan 6B

621 82 Visby

Jessica Mårtensson
Samordnare för feriejobb och praktiksamordnare för grundskolan.

Arbetsliv och etablering, Norra Hansegatan 6B

621 82 Visby

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Lämna synpunkter på vår nya webb

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 februari 2024
Dela sidan