Sök

Estetiska programmet

På det estetiska programmet utvecklar du din kreativitet och dina konstnärliga förmågor och färdigheter samtidigt som du få en bred grund att stå på inför framtiden.

Elev gör lerskulptur.

Om utbildningen

För att öka dina valmöjligheter inför vidare studier på universitet eller högskola läser du moderna språk och har möjlighet att välja matematik 2b. Programmet vänder sig särskilt till dig som vill arbeta inom områden där kultur, kreativitet och kommunikation står i centrum. Estetiska programmet samarbetar med olika aktörer på Gotland vilket gör att elevernas arbeten och publika framträdanden sprider glädje bland befolkningen.

Vi erbjuder inriktningarna Bild och formgivning respektive Musik. Under utbildningen tränas du i de estetiska uttrycksformerna, den kreativa processen - att arbeta från idé till färdigt resultat, och att kommunicera med andra. I de teoretiska ämnena tränas du bland annat i att ha ett vetenskapligt förhållningssätt, att reflektera, kritiskt granska och att analysera. Du kommer att delta både självständigt och tillsammans med andra i olika utställningar, konserter, scenframträdanden och andra publika arrangemang inom den inriktning du valt.

Inriktningar

Bild och formgivning

Inom denna inriktning utvecklar du ditt eget konstnärliga skapande inom bild- och formgivning. Vi använder oss av såväl hantverksmässig som digital utrustning under utbildningstiden. Du lär dig grunderna och olika tekniker inom digital bildhantering, design, foto, grafisk form, modellteckning, målning, konsthistoria och bildteori.

Musik

Detta är en inriktning för dig som vill utveckla dina förmågor inom musiken. Kurserna ger dig möjlighet till musicerande i ensemble, kör och på ditt eget instrument. Kurser i musikteori ger dig en djupare förståelse för musikens uppbyggnad och struktur. Under alla tre gymnasieåren erbjuds du individuell undervisning på ditt instrument.

Färdighetsprover

Elever som söker till det estetiska programmet kallas till ett färdighetsprov där vi bedömer och poängsätter dina färdigheter på området. Då får vi också chans att lära känna varandra lite bättre, berätta mer om utbildningen och hur vi arbetar.

Efter gymnasiet

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom de flesta inriktningar på högskola och universitet till exempel juridik, konst, kultur, statsvetenskap, beteendevetenskap, humaniora och pedagogik.

Exempel på yrken efter högre studier

Jurist, statsvetare, psykolog, journalist, lärare. Du kan också satsa på olika yrken inom konst, reklam, formgivning, musik, film och spel.

Elever berättar om programmet

Maria Karlsson
Studie- och yrkesvägledare

Ansvarig för barn- och fritidsprogrammet, estetiska programmet, fordons- och transportprogrammet, humanistiska programmet, naturvetenskapsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Aina Lindqvist
Programansvarig
Karin Lekander
Rektor

Ansvarig för estetiska programmet, fordons- och transportprogrammet, hotell- och turismprogrammet, humanistiska programmet samt restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Karin ansvarar även för planeringen av studentfirandet.

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 februari 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt