Sök

Badvattenkvalitet

Det finns många fina badplatser på Gotland. Allt från sand- eller stenstränder till insjöar och gamla kalkbrott. För att säkerställa en god badvattenkvalitet utför Region Gotland provtagningar vid utvalda stränder. Här kan du också läsa om vad du ska tänka på vid bad när det är algblomning.

Två personer går på en strand

Provtagning på badplatser

På sommaren tar Region Gotlands miljöinspektörer vattenprover vid 23 allmänna badplatser. Provtagningen har utförts under flera års tid och visar en utmärkt badvattenkvalitet både i havet, i insjöar och i kalkbrott. Det är bakteriehalten av Intestinala enterokocker och E.coli som analyseras.

Proverna publiceras på Folkhälsomyndighetens och Havs- och vattenmyndighetens gemensamma webbsida Badplatsen. Där kan du hitta information om bland annat vattenkvalitet och vattentemperatur för badplatser i hela Sverige.

Algblomning

Algblomning orsakas av cyanobakterier som förökar sig fort vid tillgång på näring och värme. Perioder av algblomning kan uppstå runt Gotlands kust under sommaren. Undvik att bada i kraftig algblomning eftersom det är giftigt att svälja och kan ge hudirritationer.

Algerna kan blåsa in eller försvinna på kort tid beroende på vindriktningen. Det är därför svårt att ställa prognoser i förhand för vilken strand som är bäst att besöka. Stränder med frånlandsvind brukar vara ett bättre val. Insjöar eller kalkbrott är också bra alternativ. Via sociala medier kan du ofta få uppdaterad information om badplatser på Gotland.

Hur ser algblomning ut?

Algblomningen ser ut som en gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Grumligt vatten kan ibland bero på andra typer av alger eller pollen. SMHI:s hemsida om algblomning i Östersjön uppdateras löpande.

Badklåda

Badklåda är kliande utslag som kan uppstå efter bad i sötvatten. Det är ofarligt och symtomen brukar gå över inom en vecka.

Risken för badklåda beror på vädret. Kombinationen värme och svag vind gör att vattnet står stilla, vilket är gynnsamt för de parasiter som orsakar badklådan. Om det blir kallare, blåsigare eller kommer regn så är det troligt att problemet försvinner.

Det är framförallt barn, som badar nära stranden, som lätt får många utslag. För att minska risken för klåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga efter badet.

Relaterad information

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 augusti 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt