Dessa värdefulla kulturmiljöer ska gälla som underlag för Regionens bedömning av 8:13 plan- och bygglagen (se kulturvärdeskarta).
Byggnadsnämnden antog kulturmiljöprogrammet i oktober 2014 med tillhörande riktlinjer för användning och strategi med prioriterade områden.
Vi efterlyser Klappbryggan, tvättstenen, lekplatsen och ålderdomshemmet
I det nu gällande kulturmiljövårdsprogrammet från 1982 saknas i stort sett hela 1900-talets kulturarv och väldigt sparsamt ur ett kvinno- och barnperspektiv.
Vi vänder oss till hembygdsföreningar och andra intresserade ute i socknarna för att hitta dessa kulturhistorisk intressanta byggnader, miljöer och företeelser som har lämnat fysiska avtryck i landskapet.
Riktlinjer för Gotlands fiskelägen
Riktlinjer för fiskelägen har antagits av byggnadsnämnden (2013-11-13). Dessa ska användas som stöd för handläggning av ärenden som avser uppförande av nya bodar, ändrad användning eller annan bygglovspliktig ändring och ligga till grund för hur byggnadsnämnden fattar beslut samt ge bodägarna en tydlig utgångspunkt vid förvaltning och ändring.
Skolor och skolträdgårdar
130 skolor fanns på Gotland när de var som flest under 1940-talet.
Spår i landskapet: Vandring på Fårö
Kulturmiljövandringen på Fårö lockade närmare 140 deltagare, Fårönatta, den 21 september 2013. Med Lennart Edlund som guide gick vandringen från Fårö kyrka till Verkegards. Med ljuset riktat på spår från tider som flytt och verksamheter som fallit i glömska.