Sök

Slöjd och form

Det gotländska slöjd-, form- och designområdet utgör en levande och dynamisk del av öns kulturella identitet. Gotland är hemvist för många erkända formgivare, vilka ofta arbetar i material från ön såsom trä, betong, ull, sten och lera.

Vitt och rött ullgarn

Många är de som sökt sig till Gotland för det speciella landskapet och ljuset, likväl som för de unika naturmaterialen Gotlandsull, kalk- och sandsten samt långsamväxande kärnvirke. Idag är dock betong och återvunnen plast lika självklara element i det gotländska formspråket.

Kunskapen om material och tillverkningstekniker bärs av öns alla konsthantverkare och småskaliga producenter, flera av dem ensamma om sin unika kompetens. Öläget ger en speciell anda och traditionen av samverkan är stark.

Utbildning

Gotlands folkhögsskola har en populär textillinje som ger en bred grund inom det textila området, samt vidareutbildning i form av ett textilt projektår.

Vid Vuxenutbildningen på Gotland ges kurser i finsnickeri och träteknik. Därtill bedriver studieförbunden en rad kurser inom hantverksområdet.

Hantverket

Hantverket är ett samverkansprojekt tillika en lokal och mötesplats för rekreativt skapande i Visby.

Projektpartners är Gotlands läns hemslöjdsförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, Textil Gotland samt de regionala utvecklarna för slöjd och form vid Gotlands museum.

SPOK Gotland

SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är ett nationellt nätverk för främjande av lokala producenter och formutövare. SPOK Gotland startade 2022 och drivs av Gotlands Museum på uppdrag av Region Gotland.

Svensk form Gotland

Branschförening som arbetar för att skapa mötesplatser för design och form, samt för att samla olika krafter för att uppmärksamma form- och designområdets viktiga roll för samhälls- och näringslivsutveckling.

Gotlands läns Hemslöjdsförbund

Förening som arbetar för att främja utvecklingen av slöjd på Gotland. Strävar efter att alla ska kunna uppleva glädjen med slöjd och hantverk.

Textil Gotland

Främjandeförening för textil utveckling på Gotland. Föreningen är öppet för textilt verksamma på Gotland, dvs. person eller företag som formger och/eller tillverkar textila produkter för försäljning eller utställning samt person som förmedlar sin textila kunskap på olika sätt.

Stuk

Formkooperativ som tillsammans driver en butik och ett galleri på Wallérs Plats i Visby. Medlemmarna är verksamma inom keramik, mode, grafisk design, textil och metall. Flera har även verkstäder runt om på ön som är öppna för besök.

Blond kvinna med långt hår

Annica Doms

Slöjd- och formutvecklare

Gotlands Museum, Strandgatan 14

621 56 Visby


Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00