Sök

Fultvättar du bilen?

Du fultvättar väl inte din bil? Bäst är att välja en biltvätt, antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar.

Från den 20 april råder det ju bevattningsförbud på delar av Gotland, se www.gotland.se/bevattningsforbud
Det innebär bland annat att man inte får tvätta bilar, andra fordon eller fasader med slang.
Tyvärr sker det en hel del fultvättar, det vill säga att man tvättar bilen på gatan och låter orenat vatten rinna rakt ut i naturen (via dagvattenbrunnen) och förorena närmsta vattendrag, sjö eller hav.

Visste du att:

  • Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan.
  • Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav.
  • Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink. Det är miljön som får ta kostnaden. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt. Dessa ämnen är också svåra för naturen att bryta ner.

Det är lätt att tvätta rätt!

  • Välj biltvätten istället, antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till avloppsreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.
  • Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.
  • Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt