När ska funktionen användas?
Funktionen ska användas vid misstanke om allvarliga oegentligheter begångna inom en verksamhet som Region Gotland ansvarar för. Det kan handla om exempelvis mutor, bedrägerier, jäv eller tjänstefel. Anmälan ska vara saklig och uppgifterna korrekta.
När ska funktionen inte användas?
Synpunkter och klagomål på exempelvis lokaler, skolor, gator och liknande ska inte lämnas via visselblåsarfunktionen. Dessa synpunkter lämnas via synpunktshanteringen.
Funktionen är ett komplement och ska inte ses som en ersättning för ett öppet samtalsklimat. I första hand vänder man sig som anställd till sin närmaste chef och som medborgare till den verksamhet det berör.
Visselblåsning ska inte användas för allmänna synpunkter på ledarskap, arbetsmiljö, verksamhetsplanering med mera. Den är inte heller lämplig för att rapportera känsliga HR-frågor som är kopplade till enskilda individer.
Vem kan anmäla?
Anmälan till visselblåsarfunktionen kan göras av en anställd eller förtroendevald i Region Gotland. Utöver dessa kan även anställda vid bemanningsföretag, praktikanter, volontärer, konsulter och arbetssökande göra en anmälan. Även personer som tidigare varit verksamma kan anmäla om missförhållandet ägt rum under tiden de varit verksamma.
Hur anmäler jag?
Region Gotland har anlitat ett externt företag som hanterar tjänsten i första läget. Detta företag tillhandahåller en digital portal där de tar emot din anmälan på det sätt du vill, antingen via ett säkert web-formulär, via telefon eller personligt möte.