Sök

VVS- och fastighets­programmet

På VVS- och fastighetsprogrammet får du en utbildning som förbereder dig på ett serviceinriktat arbete med många möjligheter. Du kan arbeta i små eller större företag eller kanske starta ditt eget och vill du kan du studera vidare till VVS-ingenjör.

Elever studerar i verkstaden.

Om utbildningen

VVS-kunskaper behövs överallt; du kan arbeta i Sverige eller andra delar av världen, med renoveringsobjekt eller nyproduktion, med installation, underhåll och drift. Efter din utbildning har du goda chanser till ett rörligt arbete och som bonus en riktigt bra lönenivå från start!

Vi erbjuder inriktningen VVS (=värme, ventilation och sanitet). I centrum för utbildningen står den teknik som krävs inom programmets olika yrkesområden. En viktig del av utbildningen är säkerhetsbestämmelser och kvalitetsmedvetenhet. Du lär dig att förstå och arbeta efter ritningar och kopplingsscheman. Du utvecklar dina tekniska färdigheter liksom din förmåga att lösa problem. De gemensamma karaktärsämneskurserna under år ett är exempelvis elkraftsteknik, systemuppbyggnad, värmelära och verktygs- och materialhantering. Praktiska och teoretiska moment varvas under de olika kurserna och du läser de gymnasiegemensamma ämnena parallellt med de yrkesinriktade kurserna.

Inriktningar

VVS

På inriktningen får du lära dig hur olika VVS-system fungerar. Samtidigt som du får grundläggande kunskaper om energi- och miljöfrågor. Du får lära dig installera till exempel värmepumpar, varmvattenberedare, dusch och tvättställ i badrum. Du lär dig också olika svetstekniker med gassvetsning och TIG -svets. På programmet har vi ett nära samarbete med VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-YN) som utnämnt oss till ”VVS-college". Det betyder att vår utbildning är en kvalitetskontrollerad av branschen. Efter att du gått ut gymnasiet söker du anställning på ett VVS-företag och påbörjar då din lärlingsutbildning, där får du lön under lärlingstiden. Efter en tid ute i arbetslivet får du göra ett branschprov som ger dig ett VVS-certifikat. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.

Ventilation - Lärlingsutbildning

På VVS- och fastighetsprogrammet kan du utbilda dig till ventilationsmontör. På inriktningen ventilation varvar du ordinarie skolgång med att vara lärling på ett ventilationsföretag. Det innebär att du genomför karaktärsämnena under årskurs 2 och 3 på en eller flera arbetsplatser där du vägleds av en handledare på företaget. En ventilationsmontör installerar ventilationssystem i byggnader och skapar på så vis ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat. Arbetet är fritt, omväxlande och socialt. Här får du varierande arbetsuppgifter med frihet under ansvar. Du får träffa människor och samarbeta med olika yrkesgrupper under en omväxlande arbetsvecka. Som ventilationsmontörer har du mycket goda chanser att få jobb i framtiden. Ventilation är ett område där utvecklingen går fort framåt och möjligheterna för att specialisera efter gymnasiet sig är stora. Du kan till exempel vidareutbilda dig till energioptimerare, installationssamordnare, ventilationstekniker, underhållstekniker, drift- och fastighetstekniker eller ventilationsingenjör.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, som varar minst 15 veckor, är en mycket viktig del i programmet. På din APL får du praktisk träning och ytterligare yrkeskunskaper inom ditt område. Du får också möjlighet att utveckla din sociala kompetens tillsammans med handledare, arbetskamrater och kunder. Under APL följer eleven företagets arbetstider och är försäkrad.

Efter gymnasiet

Du utbildar dig till VVS-montör. Du kan söka jobb direkt efter gymnasiet. Det råder stor brist på arbetskraft inom branschområdet. Den som har en modern utbildning har stora möjligheter på arbetsmarknaden. Når du bra resultat under utbildningen är du särskilt efterfrågad. Från och med läsåret 2023/24 erhålls grundläggande behörighet på samtliga program. Det kan komma att påverka utbildningens omfattning och kursutbud.

VVS-college

VVS- och fastighetsprogrammet på Wisbygymnasiet är en branschcertifierad utbildning.

Elever berättar om programmet

Jan Stenström
Programansvarig
Heléne Engström Danielsson
Studie- och yrkesvägledare

Ansvarig för samhällsvetenskapsprogrammet, sjöfartsutbildningen samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Rektor Ulrika Westin
Ulrika Westin
Rektor

Ansvarig för samhällsprogrammet, sjöfartsutbildningen samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00