Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Arbeta inom äldreomsorg, omsorg och hemsjukvård

Arbetet inom äldreomsorg, omsorg och hemsjukvård är viktigt och betydelsefullt. Vi har fortfarande tjänster kvar inför sommaren, både med och utan krav på utbildning.

Drop in för dig som söker sommarvikariat i äldreomsorgen och i omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Tisdagar kl. 13.00-15.00, hela våren. Plats: Söderväg 1c, Visby.

Som sommarvikarie blir du en del av våra team som finns där för våra brukare när de behöver en hjälpande hand. Hos oss får du möjlighet att växa och lära känna nya kollegor. Vi är stolta över det jobb vi gör och vi ser varje dag hur våra insatser underlättar vardagen för de vi finns till för.

Vi söker främst dig som har en vård- och omsorgsutbildning men också dig utan, då ser vi till att du får rätt förutsättningar med en kortare utbildning, introduktion och handledning av en kollega. Allt för att du ska känna dig trygg och trivas! För oss är det viktigast att du har ett genuint intresse att jobba med människor och vill utvecklas tillsammans med oss.

För att jobba i hemtjänsten är det meriterande om du har B-körkort, alternativt kan cykla. Det är ett krav att du kan tala och göra dig förstådd på svenska.

Nedan kan du se våra olika tjänster och läsa mer om vårt erbjudande riktat till fastlänningar som innefattar ekonomiskt bidrag till resa och boende.

Vill du jobba som sommarvikarie? Sök våra lediga tjänster

Hemtjänst/särskilt boende

 • Boendeassistent (till tjänsten kan även du som saknar vårdutbildning söka)
 • Undersköterska
 • Sjuksköterska (särskilt boende)

 • Inom äldreomsorgen kan du arbeta på ett äldreboende, demensboende, inom hemtjänsten eller på korttidsenheten.

  På ett äldreboende eller demensboende arbetar du i team tillsammans med sjuksköterskor och annan legitimerad vårdpersonal för att ge de boende bra förutsättningar till en meningsfull vardag. Boendena är bemannade dygnet runt. Det finns äldre- och demensboenden på nio orter på Gotland.

  Inom hemtjänsten stödjer du dem som vill bo kvar hemma. Du arbetar både självständigt och i team med kollegor. Insatserna som individen är beviljad att få hjälp med kan variera utefter behov. Målet är alltid att ge förutsättning för att individen ska kunna bo kvar hemma. Vi har hemtjänstgrupper runt om hela ön och det finns grupper som arbetar endast natt.

  Korttidsenheten i Visby erbjuder korttidsplatser som är till för återhämtning efter sjukhusvistelse, växelvård för avlastning i hemmet eller till de som är i väntan till ett anpassat boende. Varje år vårdas drygt 300 personer på enheten vilket ställer höga krav på en flexibel verksamhet.

  Vill du vara med och utveckla framtidens äldreomsorg? Vi arbetar löpande med välfärdsteknik för vård- och omsorg. Här kan du se en film om hur vi jobbar med digital äldreomsorg på Gotland:

  Vanliga frågor

  Hur går det till att söka sommarjobb inom äldreomsorgen?
  Du skickar in din ansökan via hemsidan gotland.se (vi tar inte emot ansökningar via mejl eller telefon). När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse via mejl där du själv kan boka tid för en digital intervju. Efter intervjun tar vi dina referenser och du får lämna utdrag från belastningsregistret innan vi tar beslut om anställning.

  Behöver man vara 18 år för att arbeta inom äldreomsorgen?
  Du måste ha fyllt 18 år innan den 19 juni för att få arbeta i sommar. Det finns dock ett undantag för elever som går vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, då kan du vara under 18 och få arbeta på ett äldre- eller demensboende.

  Behöver man ha utbildning för att arbeta inom äldreomsorgen?
  Nej, men det är önskvärt och meriterande om man har en utbildning med inriktning på vård och omsorg. För att arbeta natt krävs det erfarenhet av omvårdnadsarbete.

  Vilka är arbetstiderna och hur mycket får man arbeta?
  Alla blir erbjudna att arbeta heltid, hos oss är det 37 timmar per vecka.
  Du arbetar schemalagd arbetstid dagtid, kvällar och helger. Det vanligaste är att du arbetar varannan helg, man du kan även arbeta endast natt. Då är det vaken natt och tiderna varierar beroende på vilken enhet man arbetar på. Ett exempel kan vara 21:15-07:15.

  Vad ligger lönen på och när får man den utbetald?
  Vi går under Kommunals löneavtal. Lönen är individuell och differentierad och baserad på den anställdes kompetens, erfarenhet och ålder.
  Lönen betalas ut den 27:e månaden efter, infaller den 27:e på en helg så betalas lönen ut närmaste vardag innan. Det du arbetar i juni får du alltså lön för den 27 juli.

  Får man introduktion innan man börjar arbeta?
  Introduktion på arbetsplatsen sker tillsammans med ordinarie personal, det är minst tre dagar men alltid individuellt utifrån vad man har för arbetslivserfarenhet med sig. Det är obligatoriskt att göra webbutbildningar innan man får sin anställning, det innehåller bland annat Basal Hygien och demensutbildning.

  Vi har även utbildningar med baskunskaper inom omvårdnad tillsammans med Vuxenutbildningen för den som inte har arbetat inom äldreomsorgen tidigare.

  Måste man lämna utdrag från belastningsregistret för att jobba inom äldreomsorgen?
  Ja, det är ett krav att det ska visas upp innan erbjudande om anställning.
  Här kan du beställa utdrag ur belastningsregistret

  Har du några andra frågor om arbetet inom äldreomsorgen är du välkommen att kontakta omsorgsjobb@gotland.se

  Möt Engla som jobbar i hemtjänsten

  Vill du jobba som sommarvikarie? Sök våra lediga tjänster
  Stödassistent/boendeassistent

  Inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning finns många olika verksamheter. Vi har gruppbostäder, servicebostäder, barn- och ungdomsverksamheter, mobila team, boendestöd, dagliga verksamheter och ett socialpsykiatriboende. Våra verksamheter finns i Visby, Slite, Hemse och Klintehamn. 

  Arbetet hos oss innebär att ge stöd, service och omvårdnad till personer med funktionsnedsättning utifrån beslut om insatser. Vi arbetar med individuella genomförandeplaner och att målet är att våra brukare ska få ett så självständigt liv som möjligt.

  Här kan du följa med på ett besök på ett gruppboende och se hur Filip och Ida har det. Filmen är gjord av Kreativ Media som är en daglig verksamhet inom Region Gotland som arbetar med media på olika sätt.   

  Har du frågor om att arbeta inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning? Kontakta kob@gotland.se

  Vi söker sjuksköterskor/distriktsköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter som kan jobba hela eller delar av sommaren. Vi är en trevlig arbetsplats som utgår från gemensamma lokaler i Visby, Slite och Hemse för att sen arbeta hemma hos våra patienter. Alla får möjlighet att introduceras på arbetsplatsen och har ett gott kollegialt stöd.

  Är du intresserad av att jobba inom hemsjukvården i sommar är du välkommen att söka våra lediga tjänster

  Hemsjukvård

  Har du andra frågor om att jobba i hemsjukvården, skriv till hemsjukvarden@gotland.se

  Nyfiken på oss?

  Läs gärna reportaget om Sanna, specialistsjuksköterska i hemsjukvården

  För dig som inte bor på Gotland och arbetar inom äldreomsorgen eller omsorgen om personer med funktionsnedsättning i minst fyra veckor i sommar, finns möjligheten att ta del av vår fastlandskampanj där du kan få bidrag till boende och resa till och från ön.

  Vi ger ekonomiskt bidrag till din personbiljett tur och retur om max 500 kronor per resa och till ditt boende på Gotland med högst 300 kronor per dygn.

  För att ta del av erbjudandet måste du:

  • arbeta minst 80 % utifrån verksamhetens behov.
  • arbeta under minst fyra veckor i juni, juli och augusti.
  • lämna in kvitto för resa samt hyresavtal och kvitto på betalning där det framgår vem som betalat hyran och vem som tagit emot beloppet.

  Har du några frågor om erbjudandet är du välkommen att kontakta omsorgsjobb@gotland.se

  Marta har besök av Tim från hemtjänsten

  Lisbeth har besök av Hamid från hemtjänsten

  Jobbar du minst 80% på ett 4 veckors schema kan du ta del av en bonus som riktar sig till sommarvikarier. Bonusen delas ut för vård- och omsorgsarbete utifrån verksamhetens behov perioden v. 24-35.

  Beloppet baseras på faktiskt arbetad tid med 100% sysselsättningsgrad och är angivet före skatt (brutto). Bonusen betalas ut efter semesterperiodens slut. Ersättningen kan kombineras med fastlandskampanjen (bidrag till resa och boende för fastlänningar).

  Bonus Visby
  Vård- och omsorgsarbete dag, kväll och natt inom verksamheter belägna i Visby och 1,5 mils radie utanför stadskärnan i minst fyra veckor utifrån verksamhetens behov = 5.000 kr.

  Bonus för landsbygden
  Vård- och omsorgsarbete dag, kväll och natt inom verksamheter mer än 1,5 mil utanför Visby i minst fyra veckor utifrån verksamhetens behov = 10.000 kr.

  Har du några frågor om erbjudandet är du välkommen att kontakta omsorgsjobb@gotland.se

  Vill du sommarjobba på ett äldreboende, i hemtjänsten eller med personer med funktionsvariationer? Välkommen att träffa våra rekryterare. Ställ frågor du undrar över och ansök genom en jobbintervju – en enkel väg till sommarjobb, eller hur?

  Dörren står öppen för drop-in ansökningar varje tisdag kl. 13.00 - 15.00, hela våren. Välkommen till Rekrytering- och bemanningsenheten på Söderväg 1 i Visby (samma ingång som Söderports vårdcentral). Du behöver ha fyllt 18 år undantag om du går vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Viktigt att du tar med legitimation och gärna ditt CV vad du gjort tidigare.

  Har du frågor mejla till omsorgsjobb@gotland.se
  Vill du söka sommarjobb digitalt gör du det på gotland.se/sommarvikarie