Sök

Översyn av ägande i Geab

Den energiomställning som Sverige är inne i pressar på stora förändringar i samhället. Efterfrågan på el ökar och hela energisystemet måste förändras om Sverige ska uppnå klimat och energipolitiska mål. Det krävs en utbyggnad av både elproduktion och elnät för att skapa rätt förutsättningar och möta efterfrågan.

Bakgrund

Region Gotland äger i dag 25 procent i Geab och statliga Vattenfall äger 75 procent. Som minoritetsägare har regionen visst inflytande, men besluten fattas ytterst i Geabs olika bolag, där Vattenfall är den i särklass största ägaren.

Region Gotland har dessutom kapital investerat i bolaget men får ingen omedelbar ekonomisk nytta då utdelning uteblir. Detta kapital skulle vid en eventuell försäljning kunna användas på annat sätt i regionens kärnverksamhet.

Mycket tyder på att det kommer krävas stora aktieägartillskott framöver mot bakgrund av de stora investeringar som står för dörren. Detta kommer att påverka regionens övriga investeringsbehov negativt.

Den energiomställning som Sverige är inne i pressar på stora förändringar i samhället. Efterfrågan på el ökar och hela energisystemet måste förändras om Sverige ska uppnå klimat och energipolitiska mål. Det krävs en utbyggnad av både elproduktion och elnät för att skapa rätt förutsättningar och möta efterfrågan.

Mot bakgrund av den utveckling som pågår, finns det mycket som talar för att minoritetsägare i lokala elbolag i realiteten kommer att ha, mycket begränsat inflytande på de beslut som fattas i bolagen framöver. Det krävs omfattade investeringar i produktionsanläggningar och distributionsnät framåt.
Inflytande över elnätspriset eller energisystemets utformning på ön är viktiga frågor för Gotland, men frågan är hur mycket Region Gotland kan påverka detta i realiteten

Önskan om att kontrollera och ha inflytande över fjärrvärmen brukar vara ett skäl som lyfts för kommuners ägande i lokala energibolag. I den här översynen finns många frågor att ställa.

Allt detta sammantaget föranleder ett behov av att utreda nyttan och värdet av Region Gotlands minoritetsägande i Geab. Vilket bidrag till samhällsnyttan har ett fortsatt ägande i Geab? Vilka risker finns det? Har förutsättningarna förändrats över tid? Detta har Region Gotland nu undersökt med hjälp av konsultbolaget PWC som sammanställt resultatet i en rapport: Strategisk utvärdering av ägande i Gotlands Energi AB

Fakta

  • Geab ägs idag av Vattenfall till 75% och av Region Gotland till 25%
  • Geab bedriver verksamhet genom tre bolag, moderbolaget Gotlands Energi AB samt dotterbolagen Gotlands Elförsäljning AB och Gotlands Elnät AB.
  • Affärsverksamheterna är elnät, fjärrvärme och elhandel.
  • Geab har idag cirka 170 medarbetare som jobbar inom dessa tre bolag.

Frågor och svar

Region Gotland behöver ständigt se över sin verksamhet. Det gäller även ägandet i olika bolag. Syftet med detta är att ständigt pröva hur det vi satsar på och prioriterar bidrar till regionens långsiktiga mål.

Det handlar ytterst om att bli starkare och säkra regionens egen kapacitet att klara välfärdsuppdraget framåt (kommande investeringar, kompetens- och arbetskraftsförsörjningen, de klimatförändringarna det för med sig och så vidare).

Energibranschen har förändrats och står inför en omfattande omställning. Regionens roll och utgångspunkt som har varit hittills, att ägandet är strategiskt viktigt, kan ha förändrats.

Idag tillhör mer än 50 procent av landets elnätskunder något av de tre största bolagen Vattenfall, Ellevio eller E.ON. Det krävs väldigt stora investeringar framåt.

Geab är ett välfungerande och välskött bolag med ett ungt och välinvesterat elnät med fortsatt ambitiösa planer för att vidareutveckla energiförsörjningen på ön. Båda parter är måna om det goda samarbetet som förstås ska fortsätta, oavsett utgången av denna översyn.

Den innehåller olika risker och möjligheter med en eventuell försäljning alternativt fortsatt ägande bland annat baserat på en mängd intervjuer.

Vi tror att det finns risk för att stora aktieägartillskott kommer att behövas mot bakgrund av de stora investeringar som står för dörren. Detta kan komma att påverka regionens övriga investeringsbehov negativt.

Det kan innebära ett mycket värdefullt ekonomiskt tillskott till regionen som har en utmanande ekonomisk situation till följd av stora investeringsbehov i regionens plan framåt.

Bolagstämman har valt att återinvestera vinsterna istället för att dela ut dem. Detta är beslut som fattas utifrån stort investeringsbehov. Region Gotland har kapital investerat i bolaget. Eventuellt skulle detta kunna användas på annat sätt i regionens kärnverksamhet.

Denna fråga beslutas av politikerna i regionfullmäktige. Region Gotlands tjänstepersoner har gjort en översyn med hjälp av erfarna processledare, sakkunniga och andra intressenter exempelvis inom näringslivet. Detta är samlat i rapporten som du kan läsa här. Regionstyrelsen har tagit emot rapporten och gett regiondirektören i uppdrag att gå vidare i processen genom att göra en ekonomisk värdering och inleda förhandlingar.

Fjärrvärmen ingår som en av många andra delar i denna utredning.

Den risken har bedömts som relativt låg. Den verksamhet som Geab bedriver är viktig för det gotländska samhället. Behovet av energiförsörjning kommer även att finnas framöver.

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 maj 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00