Sök

Kulturella och kreativa branscher

Nästan 1000 kulturföretagare är verksamma på Gotland. Tillsammans omsätter dessa omkring 1 miljard kronor, enligt en kartläggning gjord 2022.

På Region Gotland är vi måna om att underlätta för de kulturella och kreativa företagen på olika sätt. Vi ordnar nätverksträffar, fortbildningar och andra mötesplatser. Och utlyser olika typer av uppdrag, stipendier och stöd.

Vill du få information om aktuella utlysningar, nätverksträffar och mycket annat? Prenumerera på kulturenhetens nyhetsbrev eller följ oss på sociala medier!

De kulturella och kreativa branscherna, KKB, är en tillgång för Gotland. De skapar värde både för boende och besökare. Dessa företagare befinner sig i gränslandet mellan kultur- och näringspolitik och verkar inom många olika områden. Sedan april 2024 finns en nationell strategi för kulturella och kreativa branscher.

Region Gotlands handlingsplan för kulturella och kretiva branscher 2025-2028 syftar till att samordna det strategiska arbetet riktat mot området för att bättre kunna möta kulturföretagarnas behov.

En grupp regionala kulturutvecklare, med fokus på olika konstområden, kan hjälpa och stötta dig som professionella kulturskapare på Gotland.

Kulturutvecklarnas uppdrag är att främja kulturen inom respektive område. Utvecklaren har en strategisk och nätverkande roll och är en samtalspart kring idéer, frågor och behov. Utvecklarna initierar till exempel seminarier, mötesplatser, utbildningar och projekt.

Flera av kulturutvecklarna har egna nyhetsbrev, för aktörer inom sitt konstområde. Du är varmt välkommen som prenumerant!

Nyhetsbrev konst

Nyhetsbrev slöjd och form

Nyhetsbrev litteratur

Nyhetsbrev teater

Nyhetsbrev musik

Kulturenheten administrerar flera olika typer av stöd och stipendier som kan sökas av kulturföretag. Därtill kan du som driver företag söka stöd och råd från enheten för Regional utveckling.

Genom "Skapande skola" får professionella kulturskapare möta barn och unga i de gotländska skolorna. Varje höst tar vi emot förslag på kulturinsatser för grundskolan.

Kulturkompis-checken är ett sätt att ersätta en kulturarbetare som hjälper en kollega. Du som fri professionella kulturaktör på Gotland kan alltså få hjälp i din skapandeprocess av en kollega från ett annat konstområde. Ett subventionerat utbyte av tjänster, kan man också säga.

För att regelbundet kunna föra dialog kring hur det är att vara verksam kulturskapare på Gotland, sammankallar Region Gotland en grupp fria professionella kulturskapare två gånger per år.

I gruppen sitter representanter för olika kulturområden - bildkonst, dans, film, konsthantverk, litteratur, musik, teater och slöjd. Uppdraget är arvoderat och en viktigt möjlighet att föra fram synpunkter på Region Gotlands åtaganden inom kulturområdet och påverka arbetet.

Det är Region Gotlands kulturutvecklare som nominerar kandidater till gruppen som sedan sätts samman utifrån kriterier som professionalitet, aktualitet, geografisk och demografisk spridning, samt representation från olika konstområden.

Just nu ser vi över formerna för arbetet. Har du tankar och idéer om framtida utveckling? Hör av dig till kulturstrateg Karin Leoson, karin.leoson@gotland.se

Deltagare 2025:

  • Alexandra Svensson (dans)
  • Patrycja Pajak (film)
  • Knut Stahle (form)
  • Elin Hägg (konst, litteratur)
  • Birthe Jorgensen (konst)
  • Jakob Ringbom (litteratur)
  • Maria Forslund (musik)
  • Erika Åberg (slöjd)
  • Isa Aouifia (teater)

Kulturform Gotland är en återkommande plats för möten och kulturpolitiska samtal. Vi lyfter aktuella ämnen och ger aktörer inom kulturområdet en chans att träffa varandra.

På så sätt vill vi återkommande bjuda in till dialog och gemensamt arbeta mot målen i Kulturplanen.

Det finns flera olika mötesplatser för yrkesverksamma på kulturområdet, som drivs av fristående aktörer.

Ett exempel är Kulturrum – ett kluster för kulturföretagare. Baltic Art Center arbetar med samtidskonst och Tonsättarcentrum samt Författarcentrum bedriver residens och internationell verksamhet på respektive område.

Läs mer här:

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 mars 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00