Utveckling och upphandling av Gotlands färjetrafik
Färjeförbindelsen mellan Gotland och fastlandet är Gotlands landsväg över havet. En majoritet av resor och transporter till och från ön görs med färja. Trafikverket ansvarar för upphandlingen av Gotlandstrafiken.
Gotland som ö är beroende av snabba, säkra och täta överfarter med färja. För att kunna stärka Gotlands konkurrenskraft krävs en god tillgänglighet med avseende på tid och kostnader för resor och transporter, liksom en turlista anpassad för behoven hos boende, besökare och näringsliv.
Ett väl fungerande trafiksystem förutsätter en väl anpassad infrastruktur i anslutning till hamnarna. På fastlandet är väg- och järnvägsanslutningarna av stor vikt för att säkerställa att gods- och persontransporterna till och från Gotland fungerar.
Dagens trafikupplägg
Den upphandlade färjetrafiken går mellan Visby och Nynäshamn respektive Visby och Oskarshamn. Färjorna är höghastighetsfartyg med en restid på drygt tre timmar. Nynäshamn trafikeras med två tur- och returresor per dag, året runt. Oskarshamn trafikeras med en tur- och returresa per dag, året runt. Under högsäsong och storhelger utökas antalet turer per dag.
Av persontrafiken går cirka 25 procent på den södra linjen (Oskarshamn) och 75 procent på den norra (Nynäshamn). Godstransporterna är jämnt fördelade över båda linjerna. Utöver den upphandlade färjetrafiken trafikeras även Västervik ibland under sommarsäsongen.
Biljettpriserna varierar beroende på säsong, linje och avgångstid. Det finns ett takpris för gotlänningar och gods. Takpriset anpassas årligen utifrån inflations- och bränsleprisförändringar. Marknadsprissättning gäller för besökare.
Upphandlingen av färjetrafiken från 2027
Staten ansvarar för trafikförsörjningen mellan Gotland och fastlandet. Trafiken upphandlas av Trafikverket. Nuvarande operatör är Destination Gotland. Avtalsperioden omfattar tio år och påbörjades 2017.
Arbetet med upphandlingen av färjetrafiken från 1 februari 2027 pågår. För Region Gotland är det viktigt att trafiksystemet understödjer och bidrar till en fortsatt positiv utveckling på ön. Det är avgörande för boende och näringsliv med snabba överfarter, varje dag året runt. Genom Gotlands Trafikråd verkar Region Gotland för en fortsatt god tillgänglighet med färja även i nästa upphandling. Trafikrådets inspel i upphandlingen av färjetrafiken utgörs av de gotländska ståndpunkterna om trafiken till och från Gotland.
Reservhamn
På Gotland kan idag bara Visby hamn anlöpas av färjorna i linjetrafiken. Det gör ön sårbar för om något skulle inträffa som gör att Visby hamn inte kan trafikeras. Gotland behöver därför en reservhamn. Enligt regionens mening måste staten ansvara för inrättandet av en reservhamn på Gotland.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 20 december 2023