Sök

Drömmar och verklighet – berättelser från en ö

Hur är det att vara ung på Gotland, i mitten av 2020-talet? Projektet "Drömmar och verklighet – berättelser från en ö" syftar till att låta ungdomar berätta om sin tillvaro.

Dekorativ bild

Under 2024 genomför Biblioteken på Gotland, Gotlands Museum och kulturenheten projektet Drömmar och verklighet – berättelser från en ö. Ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern bjuds in att skicka in texter som på olika sätt beskriver deras verklighet.

Ett urval av bidragen kommer sedan att sammanställas till en antologi. De bidrag som inte ryms i boken kommer att samlas på en digital plattform och bli en del av Gotlands Museums arkiv.

Syftet är att skapa en bild av livet på Gotland i mitten av 2020-talet, ur de ungas perspektiv. På så sätt genereras ett viktigt dokument för framtiden, liksom för de vuxna som möter dagens unga.

Projektet syftar också till att stärka de gotländska ungdomarna till konstnärligt skapande och att uttrycka sin röst. En röst viktigare än någonsin, sett till den osäkra värld de växer upp i.

Under våren 2024 lanseras satsningen, som innefattar en lärarhandledning, författarbesök och workshops i kreativt skrivande. Särskilda fokus läggs på att nå ungdomar vars röster sällan hörs.

Möjligheten att skicka in bidrag är öppen fram till den 18 augusti 2024. Texterna får högst vara 5 000 tecken långa men självklart även kortare. Formatet är fritt, det går bra att skriva självbiografiskt likväl som fiktion. Deltagarna väljer själva hur och vad de vill berätta. Alla har rätt att höras.

Antologin förväntas vara färdig i början av 2025.

Kontakta Region Gotland

Kvinna med glasögon och blont hår
Moa Candil
Litteraturutvecklare
Linda Wagenius
Biblioteksutvecklare

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00