Sök

Översyn av skolorganisation för norra Visby

Här hittar du information och underlag som rör utredningen om en ny skolorganisation för norra Visby.

Väggklocka och texten Skolan på en putsad vägg

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har fått i uppdrag av barn- och utbildningsnämnden (BUN) att göra en översyn av skolorganisationen i norra Visby för att anpassa antalet utbildningsplatser utifrån den senaste elevprognosen.

Utredningen ska även ta hänsyn till det samlade lokalbehovet för förvaltningens samtliga verksamheter i Visby och de samordningsvinster som kan uppnås för de olika verksamheterna.

Utredningsuppdraget ska redovisas till nämndens sammanträde den 17 september 2024 (som föregås av ett arbetsutskott den 21 augusti). Beslut om ny skolorganisation för norra Visby tas av BUN den 26 november 2024.

Vilka skolor ingår norra Visbys skolområde?

I norra Visby finns Polhemskolan (F-6), Tjelvarskolan (F-6), Norrbackaskolan (F-6), S:t Hansskolan (F-6) samt Solbergaskolan (7–9). Alléskolan som är färdigbyggd till läsåret 2024/25 har omväxlande tillhört norra och södra Visby genom åren. Även Väskinde skola ingår i skolområdet.

Bakgrunden till att översynen görs

Den senaste befolkningsprognosen för åren 2024–2033 visar att elevtalen minskar kraftigt i det åldersspannet som berör förskolan och grundskolan på Gotland. Elevminskningen kommer att vara störst i Fårösund och i norra Visby.

Vad innebär det?

Jämfört med innevarande budgetår (2024) så beräknas skolupptagningsområdet för norra Visby tappa 588 barn och elever fram till 2033 - ett tapp på 25 procent - och i kronor omräknat betyder det att barn- och utbildningsnämnden får 39 miljoner kronor mindre i sin budget.

Visby norra

Hur kommer det att se ut om tio år utifrån prognos och bedömningar?

  • Dagens kommunala grundskolor F-6 i norra Visby kommer att ha cirka 110-125 elever vardera. ​
  • Alléskolan går från dagens 302 till 234 elever. (Skolan bedöms ha en maxkapacitet för totalt cirka 350 elever).​
  • Solbergaskolan går från 631 elever i årskurs 7-9 till 499 högstadieelever. (Skolan bedöms ha maxkapacitet för totalt cirka 850 elever.)

Vuxenutbildningen växer och behöver lokaler

Parallellt med de minskande barn- och elevkullarna i förskolan och grundskolan, så växer vuxenutbildningens verksamhet i Visby och därmed ökar också behovet av lokaler. Vuxenutbildningens lokaler är till del i dåligt skick. Dels finns en tillfällig paviljongslösning där bygglovet går ut och dels har renoveringsbehovet av huvudbyggnaden visat sig vara mer omfattande än man först trodde.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) beslutade därför vid sitt sammanträde 2024-02-08 att avsätta 192 miljoner i sin investeringsbudget för en nybyggnation på området Hackspetten i norra Visby, där vuxenutbildningen bedriver sin verksamhet.

GVN har dock tvingats backa på detta beslut mot bakgrund av Region Gotlands mycket svåra ekonomiska läge. Vid sitt möte 2024-04-16 beslutade GVN att ge utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på samnyttjande av befintliga lokaler i norra Visby som ett alternativ till nybyggnationen på 192 miljoner kronor.

Få reda på mer

Du kan ta del av handlingen kring skolöversynen till nämnd (ärendenummer BUN 2024/606).

Utredningen offentliggörs på barn- och utbildningsnämndens webbsida från och med torsdag den 15 augusti inför nämndens arbetsutskott som sammanträder 21 augusti.

Arbetsutskottet har sammanträtt - deras förslag till beslut

Följande förslag till beslut har arbetsutskottet fattat den 21 augusti 2024 – nämligen att BUN vid sitt ordinarie sammanträde den 17 september beslutar att:

  • Barn- och utbildningsnämnden tar emot informationen och ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta processen med inriktningen att avveckla Polhemskolan.
  • Barn- och utbildningsnämnden uppdrar till utbildnings- och arbetslivsförvaltningen att redogöra för påverkan på och säkerställa främjande av organisation, kvalitet, personal och elever samt hur Polhemskolans profilering och arbete kring hållbar utveckling och de globala målen ämnas tas vidare. Förvaltningen ska återkomma till nämndens sammanträde den 26 november kring detta.
  • Barn- och utbildningsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att se över dagens modell kring upptagningsområden och kriterierna för det fria skolvalet.

Tidplan för utredningsarbetet och beslutsprocessen

Här ser du vilka datum som är aktuella för utredningsarbetet och nämndens beslut under 2024.

16/4: Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har gett förvaltningen ett utredningsuppdrag

15/5: Delredovisning BUN au – informationsärende.

5/6: Delredovisning BUN – informationsärende.

21/8: BUN au: utredningsrapporten presenteras.

17/9: BUN behandlar utredningsrapportenen och väljer inriktning - förvaltningen tar därefter fram ett organisationförslag.

23/9-17/10: Dialogprocess med berörda vårdnadshavare och personal kring ett scenario för en framtida skolorganisation. Vi återkommer med specifika datum - dessa är ännu inte satta.

Synpunkter hämtas in. Risk- och konsekvensanalyser kring eventuell förändring görs ute i verksamhet.

6/11: BUN au sammanträder och föreslår nämnden att fastställa ny skolorganisation för norra Visby.

26/11: BUN fastslår ny skolorganisation för norra Visby.

OBS: tidplan för genomförandet av organisationsförändringen efter beslut är ännu inte tidssatt. Vi reserverar oss för ändringar i tidschemat.

15/1-5/2 (2025) Skolvalsperioden inför läsåret 2025/26.

Vill du lämna synpunkter? Har du frågor kopplat till översynen?

Det kommer att finnas möjlighet att lämna synpunkter kring den skolorganisation som barn- och utbildningsnämnden pekar ut från och med arbetsutskottets sammanträde den 21 augusti. Du kan också ställa frågor.

Vi öppnar då en särskild brevlåda för att kunna ta emot dessa. Mejla till: skoloversyn@edu.gotland.se

Tänk på att e-post och andra handlingar som lämnas in är allmän handling. Det innebär att allmänheten och media har rätt att ta del av innehållet, förutsatt att det inte innehåller uppgifter som skyddas av sekretess.

Om du vill lämna synpunkter anonymt kan du göra detta genom att skriva ett brev som du skickar till:

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen
Region Gotland
621 81 Visby

Ange ärendenumret BUN 2024/606 som referens för din synpunkt.

Du kan också ta kontakt med någon politiker i barn- och utbildningsnämnden.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 augusti 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00