Klimatanpassning
Alla Sveriges kommuner och regioner påverkas av ett förändrat klimat, och även Region Gotland. Här kan du läsa mer om vad klimatanpassning är, hur klimatet förändras för oss på Gotland och hur vi tillsammans skapar en hållbar utveckling i ett förändrat klimat.
Samhället ska fungera också i ett förändrat klimat
Klimatanpassning syftar till att skydda miljön, människors liv och hälsa samt egendom genom att samhället anpassas till de konsekvenser som ett förändrat klimat kan medföra.
Klimatanpassning kan vara en mängd olika saker. Till exempel att bygga barriärer mot vatten för att förhindra översvämningar, att plantera fler träd som ger svalka eller att se till att vi planerar byggande för att undvika att kommande fastigheter riskerar skadas av höjda havsnivåer.
Klimatanpassning krävs för att den globala temperaturen på jorden ökat till följd av stora utsläpp av växthusgaser. Utsläppen har medfört klimatförändringar som påverkar vår livsmiljö och hotar vår välfärd. För att minska behovet av klimatanpassning måste utsläppen sänkas och uppvärmningen begränsas.
Vad gör Region Gotland för att klimatanpassa?
Kommuner och regioner har ett viktigt uppdrag i klimatanpassningsarbetet.
Plan- och Bygglagen (PBL) kräver att Region Gotlands kommande översiktsplan ska ta klimatrisker i beaktande i samhällsbyggandet. Region Gotland har därför tagit fram en klimatanpassningsplan tillsammans med SMHI som upphandlats för uppdraget. Klimatanpassningsplanen antogs under vintern 2023.
Region Gotland och dess bolag ansvarar för att verkställa klimatanpassningsplanen, men Region Gotland har inte mandat att utföra fysiska åtgärder för att klimatsäkra någons privata mark, fastighet eller egendom, trots att regionens totala sårbarhet påverkas av detta.
Du som fastighetsägare har ett stort ansvar för klimatanpassning
Som fastighetsägare har du ett långtgående ansvar och skyldighet att själv skydda din fastighet mot klimatförändringarna. Det innebär både att i förebyggande syfte vidta åtgärder för att skydda mot skador som kan uppkomma av översvämning, värme, storm och ras eller skred. Du har också eget ansvar att återställa hus och tomt vid behov.
Hantering av ditt dagvatten
- Hur minimerar du riskerna för översvämning?
- Vilket ansvar har du som fastighetsägare?
- Praktiska tips och råd.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 april 2024