Detta får du tillgång till via Unikum
Vårdnadshavare i förskola
- Information om förskolans planering, nyheter eller annan praktisk information från verksamheten.
- Möjlighet att kontinuerligt följa barnets utveckling under hela förskoletiden
- Ta del av pedagogisk dokumentation med mera som förberedelse inför utvecklingssamtal
- Du kan också boka utvecklingssamtal
Vårdnadshavare och elev i grundskola, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola
- Information om skolans aktiviteter, nyheter eller annan praktisk information från verksamheten.
- Lärares ämnesvisa planering och scheman
- Omdömen inför utvecklingssamtal och elevens individuella utvecklingsplan (IUP)
- Du kan också boka utvecklingssamtal
Så kommer du åt Unikum
Du kan logga in genom att använda appen Unikum Familj eller via Unikums inloggningssida. Du loggar in med e-legitimation (Bank-ID eller Freja-id).
Appen är gratis och finns att ladda ner på mobiltelefon eller surfplatta i App Store och Google Play.
Om du inte har tillgång till e-legitimation - kontakta administrativ personal på din förskola/skola för att få inloggningsuppgifter.
Så här kommer du igång med Unikum
Introduktionssida om hur du använder Unikum
Information about Unikum Familj in english and german
Översättning av innehållet i Unikum
Om du använder webbläsaren Microsoft Edge i dator är det möjligt att översätta innehållet och informationen du hittar i lärplattformen till andra språk. Det fungerar dock inte att översätta med hjälp av Edge i ipad och/eller mobil.
Använda Microsoft Translator i Microsoft Edge webbläsare - Microsoft Support
Du kan också använda Google Translate för automatisk översättning till valfritt språk. Översättningsverktyget översätter all text på sidan så gott det går, det vill säga inte helt perfekt men begripligt.
Kommunikation mellan förskola/skola och hem
När det finns behov av att kommunicera enskilt mellan förskola och vårdnadshavare sker det genom samtal och sms.
Kommunikation och dialog mellan enskilda vårdnadshavare med barn i grundskola, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola och personal sker huvudsakligen via samtal eller appen Edlevo - t.ex när det gäller enskilda frågor, information och synpunkter som du vill dela med dig av.
Säkerhet och personuppgiftsbehandling
I Unikum behandlas och lagras personuppgifter i form av barnets/elevens namn och personnummer, vårdnadshavarens namn och kontaktuppgifter, skola, årskurs och klass. Uppgifterna hämtas från vårt elevregister Edlevo. Informationen skickas krypterad över internet, precis som för internetbanker. Region Gotland har tecknat ett personuppgiftsbiträdesavtal med Unikum.
Dokumentation om ditt barns utveckling och lärande kan endast ses av förskolans eller skolans personal, dig som vårdnadshavare samt av barnet/eleven själv. Den pedagogiska dokumentationen görs av personal på förskolan/skolan.
Kontaktuppgifter
Det är viktigt att ändra dina kontaktuppgifter i Edlevo. Dessa överförs automatiskt till Unikum. Om du ändrar kontaktuppgifterna enbart i Unikum kommer det finnas olika uppgifter i de båda systemen.
Överlämningar av dokumentation
När ett barn/elev byter skola kan förskolan/skolan som eleven lämnar behöva göra en överlämning av uppgifter till den nya förskolan/skolan. Det gäller så väl vid övergång mellan skolformer som inom skolformer och det handlar om relevanta uppgifter kring ditt barns utveckling och lärande för att underlätta för barnet/elevens fortsatta skolgång. Inför en överlämning går vi tillsammans igenom vilken dokumentation som behöver följa med till mottagande förskola/skola.