Grävtillstånd
Innan du får gräva i gata, väg eller allmän mark måste du ansöka om tillstånd.
Här ansöker du om tillstånd att få gräva i gata, väg eller allmän mark, och här kan du som entreprenör läsa om de uppdaterade villkoren för att få utföra gräv, mark och ledningsarbeten på Region Gotlands mark.
Handläggningstiden för en komplett grävtillståndsansökan kan ta upp till 15 arbetsdagar, förutsatt att korrekt underlag inkommit till teknikförvaltningen.
Innan du skickar in din ansökan ska du känna till Region Gotlands anvisningar om att gräva i gata, väg eller allmän mark:
Råd och anvisningar från Region Gotland, teknikförvaltningen, som är väghållare och markägare
- Innan arbetet påbörjas ska ansökan om tillstånd att få gräva i gata, väg eller allmän mark göras och vara godkänd av teknikförvaltningen.
- Flertalet aktörer kan behöva informeras innan arbetet påbörjas:
- Närboende och intilliggande verksamheter
- Polisen 114 14
- Räddningstjänst (il@gotland.se)
- Ambulans (oscar.olin@samariten.se)
- Kollektivtrafiken (kollektivtrafik@gotland.se)
- Renhållningen (kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se)
- Posten (kundservice.foretag.se@postnord.com)
- För grävningar i gata eller trottoar MÅSTE en TA-plan bifogas i ansökan.
- Sker grävningen i nära anslutning till gata och trottoar, kan trafiken komma att påverkas en TA-plan begäras.
- Innan ingrepp görs skall säkerhetsanordningar sättas upp så att ingen skadas.
- Kontrollera om arbetet ska ske inom vattenskyddsområde.
Vattenskyddsföreskrifter hittar du via länken nedan. Det kan finnas olika typer av restriktioner för schaktningsarbeten. Inom Visby kräver större schaktningsarbeten anmälan eller tillstånd. I äldre vattenskyddsföreskrifter anges ofta tillåtet schaktningsdjup i förhållande till högsta grundvattenyta. Inför alla grävarbeten ska maskinparken kontrolleras så att den är i gott skick. Utrustning ska finnas i maskiner för att klara eventuella läckage.
- Befintliga kablar och ledningar får inte skadas under arbetet och kabel- och ledningsvisning rekommenderas.
- Avstånd till kommunala VA-ledningar måste vara minst 1,5 meter.
- Sökande ansvarar för ökad väghållningskostnad, skada på vägen eller annan anordning och skada på trafikant till dess arbetet är godkänt av teknikförvaltningen.
- Gatsten och kantsten tillhör Region Gotland och ska placeras på den plats teknikförvaltningen anvisar. Kontakta Jeanette Melander, 0498-26 98 88 vid leverans av gatsten.
- Gatan/vägen ska återställas upp till ytan. Överytan på belagd väg förses med provisorisk beläggning av oljegrus. Arbetet ska utföras enligt anläggnings-AMA. Slutlig återställning utförs av teknikförvaltningen och debiteras enligt tabellen nedan.
- Om grönyta eller planteringsyta skadas ska den återställas upp till ytan. Slutlig återställning sker av teknikförvaltningen och debiteras enligt tabellen nedan.
- Teknikförvaltningen har rätt att slutföra arbetet till självkostnadspris om det inte utförs inom den tid som tillståndet anger.
- När arbetet är klart ska teknikförvaltningen kontaktas för avsyning, godkännande och uppmätning av den skadade ytan. I de fall Region Gotland kräver relationsritningar ska dessa överlämnas vi detta tillfälle:
- När ni gjort en temporär återställning måste ni klaranmäla genom att klicka på den gröna symbolen till höger om ert ärende. - Allt framtida ledningsunderhåll åligger ledningsägaren.
- Eventuella övriga tillstånd skaffas av sökanden.
Karta över planerade och pågående trafikanordningsplaner och grävarbeten
För att se pågående och planerade trafikanordningsplaner följ länken till Region Gotlands digitala karta för trafikanordningsplaner, grävarbeten och markupplåtelser här.
Ansökan och information
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 31 oktober 2024