Sök

Restaurang- och livsmedels­programmet

Tycker du att det är roligt att baka och laga mat? Kan du tänka dig att göra det yrkesmässigt? Vill du vara en av dem som går i bräschen för hållbar utveckling och grönare mat från våra lokala ekologiska producenter?

Elev dekorerar maträtter.

Om utbildningen

Från hage till mage. Så kan man sammanfatta de tre åren. Restaurang och livsmedelsprogrammet samarbetar med flera välrenommerade bagerier och restauranger. Under dina tre år på gymnasiet kommer du får arbeta i samma kök och lära av del av Sveriges bästa kockar och konditorer. Skolan har en egen matsal där elever och lärare dukar upp för fina middagar med gäster.

Under utbildningen får du kunskaper som förbereder dig för att arbeta på bageri eller restaurang. Du får lära dig allt om tillverkningsprocessen från råvara till färdig rätt eller bakverk, olika hantverksmässiga tekniker och självklart hur man gör sina gäster nöjda. Programmet innefattar ämnen som livsmedelskunskap, näringslära, specialkost, alkoholservering, hygien, arbetsmiljö, försäljning, service och bemötande. Du får även utveckla din förmåga att kunna planera och organisera liksom att sköta ekonomi.

Inriktningar

Bageri och konditori

På den här inriktningen lär du dig att baka bröd, göra olika bakverk och konditoriprodukter. Allt från matbröd till tårtor och godsaker i marsipan eller choklad. Du får de kunskaper som behövs inom såväl små- som storskalig verksamhet.

Kök och servering

Måltiden och matupplevelsen står i centrum för denna inriktning. Du får lära dig att välja och hantera råvaror, laga god och näringsriktig mat, komponera och planera matsedlar, servera, duka och naturligtvis att ge råd om mat och dryck.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Utbildningen omfattar minst 15 veckors APL. Det betyder att delar av kurser genomförs på arbetsplatser. Vi har kontakter med några av Sveriges bästa restauranger och konditorier och ibland även utomlänska. Det ger dig tillfälle att knyta kontakter och många av programmets tidigare elever jobbar idag på de arbetsplatser de tidigare praktiserat på. Under APL följer eleven företagets arbetstider och är försäkrad.

Efter gymnasiet

Du kan börja söka jobb direkt efter gymnasiet som bagare, konditor, kock, kallskänka eller servitör/servitris, beroende på vilken inriktning du valt. Efterfrågan på välutbildad personal är mycket stor. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Från och med läsåret 2023/24 erhålls grundläggande behörighet på samtliga program. Det kan komma att påverka utbildningens omfattning och kursutbud.

Elever berättar om programmet

Kontakta Region Gotland

Carina Nilsson
Studie- och yrkesvägledare, Wisbygymnasiet

Ansvarig för el- och energiprogrammet, hotell- och turismprogrammet, naturbruksprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt teknikprogrammet.

Ellinor Andersson
Programansvarig
Karin Lekander
Rektor

Ansvarig för estetiska programmet, fordons- och transportprogrammet, hotell- och turismprogrammet, humanistiska programmet samt restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Karin ansvarar även för planeringen av studentfirandet.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt