Grävtillstånd
Om du ska utföra ett grävningsarbete på Region Gotlands mark krävs ett grävtillstånd. Här hittar du information om vad ett grävtillstånd är.
- Innan du får gräva i gata, väg eller allmän mark måste du ansöka om ett grävtillstånd. Region Gotlands standard handläggningstid för grävtillstånd är ca. 15 arbetsdagar. Handläggningstiden beror på mängden ärenden och gäller när ansökan är komplett. Inom handläggningstiden ingår remisstid till berörda instanser.
- Du som ansöker om grävtillstånd måste minst ha grundläggande kompetens och ha genomgått grundutbildning om ”arbete på väg”. Ett grävtillstånd gäller under en begränsad tidsperiod och Region Gotland följer upp att arbetet slutförs inom angiven tid.
- Om ett schaktningsarbete sker på två eller flera platser kräver varje plats att en separat ansökning skickas in. Om arbetet sker på en längre sträcka ska ytan där arbetet sker delas upp i två delar. Varje del kräver då en separat ansökan.
- Vid ledningsarbeten där någon annan än ledningsägaren gräver ska fullmakt från ledningsägaren bifogas i varje grävtillståndsansökan. Endast ledningsägare som har ett giltigt markavtal med Region Gotland har rätt att gräva på regionens mark. Fullmakten gäller för det företaget som anlitats av ledningsägaren.
- Ska du utföra ett arbete i naturreservat, vattenskyddsområde, vid fornminnen eller dylikt kan det krävas ytterligare tillstånd.
Vanliga frågor
Fråga: Hur får jag behörighet att ansöka om grävtillstånd?
Svar: Du måste minst ha utbildningen "arbete på väg". Om du inte har behörigheten det finns aktörer på marknaden som du kan anlita. Det finns även flera aktörer som utbildar i "Arbete på väg" att kontakta.
Fråga: Hur långt innan måste jag ansöka inför önskat startdatum?
Svar: Det beror på hur omfattande arbetet är. Handläggningen kan ta upp till 15 arbetsdagar. Tänk på att en komplett upprättad ansökan ger oss goda förutsättningar för en snabb och smidig handläggning.
Fråga: Vem är markägare för marken där jag vill utföra mitt arbete?
Svar: Vi hänvisar till Lantmäteriet för information om markägare.
https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/information-om-fastigheter/vem-ager-fastigheten/
Fråga: Osäker om Region Gotland är ansvarig för marken.
Svar: För att se vem som är ägare av marken hänvisar vi till Lantmäteriet.
https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/information-om-fastigheter/vem-ager-fastigheten/
Fråga: Grävning har skett utanför fastighet men ingen återställning har blivit av.
Svar: Kontakta handläggare via mailadressen: gravtillstand.ta-plan@gotland.se
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 juni 2024