Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Våld i nära relationer

Samlad information om våld i nära relationer som berör socialförvaltningens anställda.

Se filmen för en introduktion om defintioner av våld i nära relationer samt ett tydliggörande av socialförvaltningens ansvar.

  • På webbplatsen hedersförtryck.se finns samlad kunskap om hedersrelaterat våld via dem finns en stödtelefon för yrkesverksamma på 010-223 57 60.
    Hedersförtryck.se
  • Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck har lanserat en ny myndighetsgemensam vägledning för att skydda barn och unga från hedersrelaterad brottslighet.
    Klicka här för att komma till sidan.
  • TRIS, Tjejers Rätt i Samhället är en ideell organisation som aktivt arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har bland annat en jourtelefon för utsatta och yrkesverksamma samt särskilt skyddat boende kopplat till sin organisation.
    Webbplats för Tjejers Rätt i Samhället
  • Det finns en webbaserad utbildning med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.
    Webbkurs om heder

  • Via Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats kan man även läsa om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning och där finns länkar till studier och publikationer inom området.
    Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning NCK

Förekomsten av våld i samkönade/queera relationer är hög. Det är ofta svårt att söka hjälp som våldsutsatt men det kan vara ännu svårare som hbtqi-person. På RFSLs hemsida finns bland annat information till yrkesverksamma och stöd för hbtqi-personer som är våldsutsatta.
Kunskapsstöd för arbete med våldsutsatta hbtq-personer

  • Socialstyrelsen har en webbkurs om våld mot äldre som riktar sig till personer som arbetar inom äldreomsorgen.
    Webbkusen Våld mot äldre

  • En nationell stöd- och kunskapsplattform med fokus på Våld i ungas relationer finns på ungarelationer.se, de är även med och driver den årliga kampanjen "svartsjuka är inte romatiskt i februari och mars.
    Stöd- och kunskapsplattformen ungarelationer.se
  • Genom Barnafrid som är ett nationellt kunskapscentrum, kan man få en grundläggande utbildning via webben om att upptäcka, bemöta och hjälpa barn som varit utsatta för våld eller övergrepp.
    Barnfrids basprogram om våld mot barn
  • Stiftelsen Allmänna Barnahus har gjort sina webbinarier från 2020 tillgängliga via sin hemsida. De fokuserar på barn i separationer och vårdnadstvister, placerade barn och rätten till en god utbildning, dags att prata med barn om sexuella övergrepp, stödmaterial om våld och övergrepp, barns rätt som anhöriga, en väg ut ur våldet, modellen "Det fjärde rummet" och multiutsatta barn.
    Webbinarier från Stiftelsen Almänna Barnahus
  • Sveriges kommuner och regioner (SKR) har färdigställt en skrift om barn som upplever våld, hur socialtjänsten kan stödja dessa barn och bedöma föräldrarnas omsorgsförmåga! Den innehåller även en sammanställning av forskning inom området samt lärande exempel.
    Skriften "Barn som upplever våld" från SKR

För utsatta

  • Organisationen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) har en stödlinje som är öppen dygnet runt för personer som begränsas av hedersnormer dit även yrkesverksamma kan ringa på 070 000 93 28.
    GAPFs hemsida

För utövare

  • Preventell drivs av Karolinska universitetssjukhuset och är en hjälplinje personer som vill förändra oönskade sexuella beteenden på 020 66 77 88.
    Läs mer på preventells hemsida

  • Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram en webbutbildning angående Våld i nära relationer - agera som medabetare och kollega. Det är en kurs om hur våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck påverkar arbetsförmåga och relationer på arbetsplatsen, och hur du som kollega eller chef kan medverka till att förebygga och upptäcka våld.
    Våld i nära relationer – agera som medabetare och kollega
  • Region Gotland har tagit fram en informationsfilm om stöd och hjälp avseende våld i nära relationer som finns på Gotland med tillhörande stödmaterial för chefer att använda i smågrupper.

Chef i Region Gotland. Stödmaterial: Våld i nära relationer – länk saknas

På svtplay finns en gripande och informativ dokumentärserie som handlar om våld i nära relationer.
"En våldsam kärlek" via svtplay

På Gotland.se hittar du fler filmer om våld i nära relation. De filmerna riktar sig till allmänheten.
Gotland.se/våldinärarelationer

  • Webbkurs om våld är en introduktionskurs som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som är framtagen av Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK. Kursen vänder sig till dig som arbetar inom socialtjänsten, vård, skola, omsorg och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Kursen är kostnadsfri, tar cirka tre timmar och kan genomföras både enskilt och i grupp.
    Webbkurs om våld
  • En kurs att gå enskilt eller i grupp! Den här kursen sätter fokus på hur våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck påverkar arbetsförmåga och relationer på arbetsplatsen. Du får lära dig hur du kan medverka till att förebygga och upptäcka våld.
    Webbkurs: Våld i nära relation – agera som chef eller kollega

Gör denna till ett kontaktkort:

Kamilla Olsson
E-post: kamilla.olsson@gotland.se
Telefon: 0498-26 89 13

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 december 2023