Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Ta inte demokratin för given

Skylt med ordet Vallokal och pil

En levande demokrati kräver folkligt engagemang och ett starkt civilsamhälle. Det menar två av demokratins förkämpar, som just nu kavlar upp ärmarna för att försvara våra grundläggande fri- och rättigheter.

Kommentar till artikeln: Texten är tidigare publicerad i Almedalsveckans tidning. Det har hänt mycket på två år men vi väljer ändå att lyfta röster från 2023 om hotet mot demokratin.

Civil Rights Defenders

Organisationen Civil Rights Defenders har i många år jobbat med att stärka civilsamhället i länder där demokratin är på tillbakagång. Nu tvingas de plocka hem de erfarenheterna och metoderna till Sverige.

– Det handlar bland annat om att ordna utbildningar, mötesplatser och nätverk. Vi får många frågor om hur man hanterar hat och hot, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Organisationen har sett en negativ utveckling i Sverige under ett antal år nu. Och en erfarenhet man bär med sig från andra länder är vikten av att agera tidigt, när demokratiska rättigheter börjar ifrågasättas och kritiska röster börjar tystna.

– Det är en risk att vi i Sverige tar demokratin för given och inte tänker på att det krävs engagemang för att den ska finnas kvar, säger John Stauffer.

Förbundet Vi Unga

En av dem som valt att engagera sig för demokratin är 21-åriga Bartosz Stroinski. Han lärde sig redan i unga år att använda det demokratiska systemet för att påverka sin omgivning. Bartosz växte upp på landsbygden i Hälsingland, i en by utan fiber, med nästintill obefintlig kollektivtrafik och knappt några aktiviteter för barn och unga. Men i området fanns ett studieförbund och där uppmuntrades han att själv skapa de aktiviteter han längtade efter – och att driva frågan mot kommun och lokalpolitiker.

–Jag insåg att man kan ta kontroll över sin plats och gör den till ett ställe där man vill bo. Det var inte platsen det var fel på, utan vad vi gjort av den, säger Bartosz Stroinski.

I sommar (2023) reser han till Almedalsveckan med förbundet Vi Unga. I ett samarbete mellan 14 olika ungdomsförbund vill man trycka på vikten av att barn och unga görs mer delaktiga i demokratin.

– Jag tror att det gör skillnad, men det finns mer att göra. Vi upplever att det är ganska lätt att bli hörd, men svårare att bli lyssnad på som ung, säger han.

Bartosz Stroinski är mycket orolig för demokratin i Sverige. Han menar att det hårda samhällsklimatet gör att många inte vågar engagera sig eller uttrycka sina åsikter.

– Vi Unga är inte så kontroversiella men vi ser och hör att många andra blir tystade eller inte ens vågar ta första steget och bli aktiva, säger han.

– Min familj är från Polen och där har demokratin tvärvänt de senaste tio åren. Jag har kunnat följa det på avstånd och känner igen vissa steg som nu börjar ske här i Sverige, säger Bartosz Stroinski.

Kampanjen Backa demokratin

Samma analys gör Civil Rights Defenders, som lanserat kampanjen ”Backa demokratin”. Där kritiserar de bland annat flera politiska förslag som sägs handla om att bekämpa brottsligheten, men som inskränker våra frihet och går emot grundläggande principer som likhet inför lagen.

– Om man tittar på förslagen var för sig kan man lätt tänka att det väl inte är så farligt. Det får vi acceptera. Men sammantaget kan förslagen få väldigt stor effekt, säger John Stauffer.

– Om man tittar på förslagen var för sig kan man lätt tänka att det är väl inte är så farligt. Men sammantaget kan förslagen få väldigt stor effekt. Avtalet är ett kraftigt kliv åt fel håll, säger han.

Kampanjen har inte tagits emot väl av alla. Men John Stauffer menar att just den kritiska blicken på politiska förslag är en av civilsamhällets viktigaste uppgifter.

– Vi har alltid kritiserat regeringen i olika frågor och det har funnits en förståelse för att det är vår roll. Man har sett ett värde i det, att staten finansierar ett civilsamhälle som också kritiserar. Nu är det annorlunda, säger han.

Stauffer syftar på de politiker som attackerat hans egen och andra organisationer, med hot om indragen finansiering. Och även om det oftast handlar om tomma hot, kan den retoriken väldigt snabbt få effekt.

– Den typen av attacker ser vi ofta internationellt och de leder till att kritiska röster tystnar, säger han.

Förändra samhället till något positivt

21-åriga Bartosz Stroinski tror att demokratin behöver fler visioner – och mindre fokus på allt som är fel. Unga människor måste få känna att det går att förändra samhället till något positivt.

– Samhället ska vara något vi längtar till, inte något vi vill springa ifrån, säger Bartosz Stroinski.

Text: Moa Candil

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 maj 2025