Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Förvaringstemperaturen på livsmedel - en mat- och klimatskandal?

Torsdag 13.00 – 13.50

Ämne: Klimat/miljö, Mat

Arrangör: Matsvinnet.se - Forum för minskat matsvinn

Plats: Cramérgatan, Uppsala universitet, B-huset, Huvudentré, Campus Gotland lokal B23

Rullstolsanpassat

Rullstolsanpassat

Handikappanpassad WC

Handikappanpassad WC

Miljödiplomerat

Miljödiplomerat

Karta

Se evenemangets plats på kartan

Beskrivning av samhällsfrågan

I Sverige ska de flesta kylda livsmedel förvaras i högst +8 graders temperatur. Sänks temperaturen till +5 grader i alla led håller maten god kvalitét nästan dubbelt så länge och bäst före-datum kan förlängas med många dagar. Det skulle minska matsvinnet rejält. Varför sker det inte?

Utökad information om evenemanget

I Sverige är den maximal tillåtna förvaringstemperaturen för kylda livsmedel med bäst före- datum + 8 grader i hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Det är den högsta i Norden. Många slänger mat på eller nära bäst före-datum. Det sker i industrin, hos grossister och lager, i butiker och hushåll. Med sänkt temperatur i kylkedjan och därmed fler dagar till bäst före-datum skulle matsvinnet troligen minska i alla led, dessutom kan nitrit- och salthalten minskas. Matproduktion genererar stora mängder växthusgaser, näringsläckage till sjöar och vattendrag, minskar den biologiska mångfalden samt drar stora kostnader för hushåll och företag. Och det till ingen nytta alls om maten inte äts. Allt som kan minska matsvinnet bör göras, men görs inte. Varför? Vi kommer att diskutera fördelar och nackdelar med att sänka temperaturen i kylkedjan med politiker, myndigheter och livsmedelsaktörer, efter en kort faktagenomgång.

Medverkande

Mia Brodén Borgvall, Kvalitetschef , Lidl

Lina Fernström, Miljö-och klimatpolitisk talesperson, CUF, C

Karin Fritz, Matsvinnsexpert, Livsmedelsverket

Andreas Johansson, Kunddirektör, Arla Foods

Niclas Wiklund, ICA-handlare, ICA Kometen Visby

Petter Melin, Mikrobiolog, kort faktgagenomgång, RISE

Louise Ungerth, Lantmästare, kort inledning, Matsvinnet.se

Åsa Sandberg, Moderator, Matsvinnet.se

Evenemangsinformation

Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal

Evenemangs-ID: 440

Språk: Svenska

Förtäring: Nej

Arrangörsuppgifter

Kontaktperson: Louise Ungerth, Lantmästare, Matsvinnet.se - Forum för minskat matsvinn, 0703415530, louise@louiseungerth.se

Ingrid Strid, Forskare, SLU, 018-671559, ingrid.strid@slu.se

Webbplats: https://matsvinnet.se/

Senast uppdaterad: Lördag 21 juni 2025