Ett konkurrenskraftigt jordbruk är bästa beredskapen – men hur?
Rullstolsanpassat
Miljödiplomerat
Teleslinga
Webbsändning
Karta
Se evenemangets plats på kartan
Beskrivning av samhällsfrågan
Sveriges matproduktion är för sårbar. Den inhemska produktionen bygger på import av diesel, växtskyddsmedel, utsäde och konstgödsel. Vi behöver ett livsmedelssystem som klarar svängningar i väder och världshandel och som fungerar i fredstid och vid kris. Ett systemskifte behövs och det är bråttom.
Utökad information om evenemanget
Vi behöver ställa om livsmedelsproduktionen och det innebär strategiska val. Sverige bör satsa på en robust och konkurrenskraftig primärproduktion som levererar mat för konsumtion och export under fredstid och som fortsätter att fungera i kris, vare sig orsaken är fientliga aktörer eller extremväder. Ett robust system nyttjar odlingslandskapet på bästa sätt. Vi behöver grödor och djurhållning som klarar både ett föränderligt klimat och varierande tillgång till insatsvaror. Det kräver stärkt växtförädling i Sverige och nya förädlingsmetoder, som CRISPR-Cas9. I goda tider finns en målkonflikt mellan lönsamhet och beredskap. Omställning kostar pengar, men ett livsmedelssystem som slås ut vid störning medför oöverblickbara kostnader i en svår situation. På sikt kan ett ändrat klimat och nya grödor förändra vad som är lönsamt. Under seminariet diskuterar vi hur vi kan minska sårbarheten och samtidigt öka konkurrenskraften – i hela Sverige och i livsmedelssystemets alla led.
Medverkande
Sigrid Agenäs, professor idisslarnas skötsel, SLU
Mariette Andersson, forskare, SLU
Cecilia Hammenhag, forskare, SLU
Annsofie Wahlström, vicerektor, SLU
Mikaela Johnsson, vice ordförande, LRF
Maria Knutson Wedel, rektor, SLU
Sverker Olofsson, moderator
Sofia Skönnbrink, riksdagsledamot, S
Claes Johansson, hållbarhetschef, Lantmännen Sverige
Helena Lindahl, riksdagsledamot, C
Evenemangsinformation
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 3577
Språk: Svenska
Förtäring: Nej
Arrangörsuppgifter
Kontaktperson: Annika Mossing, Kommunikatör, Sveriges lantbruksuniversitet, 0727103944, annika.mossing@slu.se
Karin Jonsell, Kommunikatör, Sveriges lantbruksuniversitet, karin.jonsell@slu.se
Webbplats: http://www.slu.se, http://www.slu.se/futurefood
Senast uppdaterad: Torsdag 19 juni 2025