Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Vems ansvar är det att arbeta förebyggande med att förbättra folkhälsan?

Tisdag 11.00 – 11.45

Ämne: Vård och Omsorg, Mat

Arrangör: Hälsoarenan

Plats: Strandgatan 6, Clarion Hotel Wisby, Hälsoarenan

Rullstolsanpassat

Rullstolsanpassat

Handikappanpassad WC

Handikappanpassad WC

Miljödiplomerat

Miljödiplomerat

Karta

Se evenemangets plats på kartan

Beskrivning av samhällsfrågan

Kan rätt kost förebygga sjukdomar? Enligt Folkhälsomyndigheten uppgick de årliga samhällskostnaderna för fetma till cirka 125 miljarder kronor 2023, vilket motsvarar cirka 2 procent av Sveriges BNP. Om utvecklingen fortsätter i samma takt beräknas kostnaderna trefaldigas fram till 2060.

Utökad information om evenemanget

Trots de höga samhällskostnaderna för sjukdomar och andra relaterade aspekter orsakade av en ohälsosam livsstil är de specifika satsningarna på förebyggande arbete fortfarande begränsade. För att minska dessa kostnader och förbättra folkhälsan krävs en ökning av de förebyggande insatserna, både i form av ekonomiska resurser och politisk vilja. Vem gör vad och går det att vända vårdapparatens fokus mot prevention i stället? Vad krävs av våra politiker? (Samhällskostnaderna inkluderar sjukvård, produktionsförluster och förlorad livslängd.)

Medverkande

Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande, Föreningen Frisk Mat

Erik Hörstadius, journalist, författare, samhällsdebattör och vinnare av Biggest loser

Henrik Andreasson, vice ordförande, ICA-handlarnas Förbund

Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan

Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

Evenemangsinformation

Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal

Evenemangs-ID: 3261

Språk: Svenska

Förtäring: Ja

Arrangörsuppgifter

Kontaktperson: Christer Lidman, Hälsoarenan, 070-580 23 03, christer.lidman@starshipcom.se

Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, info@ulrikadavidsson.se

Senast uppdaterad: Fredag 13 juni 2025