Kan livsmedelsbranschen bidra till bättre kostvanor?
Rullstolsanpassat
Handikappanpassad WC
Miljödiplomerat
Karta
Se evenemangets plats på kartan
Beskrivning av samhällsfrågan
Svenska kostråd rekommenderar att vi ska äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag? Många känner till det, men bara ett fåtal följer rådet. En tredjedel upplever att de inte har råd att köpa den mat som kroppen mår bäst av. Ska det verkligen vara ett privilegium att få i sig hälsosam mat?
Utökad information om evenemanget
I dag har våra livsmedelsbutiker en starkare påverkan på folkhälsan än många vill erkänna. Hur varor placeras, skyltas och marknadsförs påverkar våra dagliga val – särskilt barn och unga. När reklam för snabbmat och sockerhaltiga drycker riktas till personer under 18 år, samtidigt som priserna på frukt och grönt skjuter i höjden, är det inte konstigt att dåliga kostvanor breder ut sig. Vi står inför en ohälsosam utveckling där färre har råd att äta näringsriktigt, särskilt i lågkonjunktur. Konsumtionen av frukt och grönt minskar samtidigt som konsumtionen av godis, snabbmat, ultraprocessad mat, läsk och energidrycker ökar– trots att vi vet hur viktigt det är för hälsa och välmående. Ett tydligt samband kopplat till den ökning av övervikt och fetma som vi idag ser bland barn.
Medverkande
Nina Jönsson, vd, ICA Gruppen
Fredrik Svedjetun, chefredaktör, Market och Dagligvarunytt
Erik Hörstadius, journalist, författare, samhällsdebattör och vinnare av Biggest loser
Minna Dahlberg, marknadsdirektör, Coop Östra
Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan
Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet
Evenemangsinformation
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 3232
Språk: Svenska
Förtäring: Ja
Arrangörsuppgifter
Kontaktperson: Christer Lidman, Hälsoarenan, 070-580 23 03, christer.lidman@starshipcom.se
Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, info@ulrikadavidsson.se
Senast uppdaterad: Fredag 13 juni 2025