Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Ohälsosamma matvanor är ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem

Tisdag 14.00 – 14.45

Ämne: Vård och Omsorg, Mat

Arrangör: Hälsoarenan

Plats: Strandgatan 6, Clarion Hotel Wisby, Hälsoarenan

Rullstolsanpassat

Rullstolsanpassat

Handikappanpassad WC

Handikappanpassad WC

Miljödiplomerat

Miljödiplomerat

Karta

Se evenemangets plats på kartan

Beskrivning av samhällsfrågan

Bara tio procent av svenskarna äter hälsosamt och följer Livsmedelsverkets kostråd. De med mest ohälsosamma matvanor riskerar att bli sjuka eller dö i förtid av exempelvis cancer, diabetes eller hjärt-kärlsjukdom. Enligt Livsmedelsverket orsakar ohälsosam mat flest sjukdomar i Sverige efter tobak.

Utökad information om evenemanget

Dåliga kostvanor är en stor orsak till att allt fler är ohälsosamma idag. En utveckling som oroar både forskare och vården och samhället i stort. Samtidigt ökar konsumtionen av socker och ultraprocessad mat, vilket påverkar kroppen negativt och bidrar till livsstilssjukdomar. För att bryta den här trenden behöver vi förstå hur kost, träning, välmående och medicinsk hjälp kan samverka. Hur skapar vi hållbara matvanor? Hur minskar vi sockerintaget? Och vilken roll spelar lyckonivåer och ny forskning i att hjälpa människor till bättre hälsa? Ligger verkligen hela ansvaret på individen?

Medverkande

Fredrik Nyström, läkare och professor i internmedicin, Linköpings universitet

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen

Elin Vekka Johansson Boll, nutritionsexpert, Arla

Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan

Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet

Evenemangsinformation

Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal

Evenemangs-ID: 3231

Språk: Svenska

Förtäring: Ja

Arrangörsuppgifter

Kontaktperson: Christer Lidman, Hälsoarenan, 070-580 23 03, christer.lidman@starshipcom.se

Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, info@ulrikadavidsson.se

Senast uppdaterad: Onsdag 11 juni 2025