Ohälsosamma matvanor är ett av Sveriges allvarligaste folkhälsoproblem
Rullstolsanpassat
Handikappanpassad WC
Miljödiplomerat
Karta
Se evenemangets plats på kartan
Beskrivning av samhällsfrågan
Bara tio procent av svenskarna äter hälsosamt och följer Livsmedelsverkets kostråd. De med mest ohälsosamma matvanor riskerar att bli sjuka eller dö i förtid av exempelvis cancer, diabetes eller hjärt-kärlsjukdom. Enligt Livsmedelsverket orsakar ohälsosam mat flest sjukdomar i Sverige efter tobak.
Utökad information om evenemanget
Dåliga kostvanor är en stor orsak till att allt fler är ohälsosamma idag. En utveckling som oroar både forskare och vården och samhället i stort. Samtidigt ökar konsumtionen av socker och ultraprocessad mat, vilket påverkar kroppen negativt och bidrar till livsstilssjukdomar. För att bryta den här trenden behöver vi förstå hur kost, träning, välmående och medicinsk hjälp kan samverka. Hur skapar vi hållbara matvanor? Hur minskar vi sockerintaget? Och vilken roll spelar lyckonivåer och ny forskning i att hjälpa människor till bättre hälsa? Ligger verkligen hela ansvaret på individen?
Medverkande
Fredrik Nyström, läkare och professor i internmedicin, Linköpings universitet
Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen
Elin Vekka Johansson Boll, nutritionsexpert, Arla
Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan
Johanna Adami, läkare, professor och vd, Sophiahemmet
Evenemangsinformation
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal
Evenemangs-ID: 3231
Språk: Svenska
Förtäring: Ja
Arrangörsuppgifter
Kontaktperson: Christer Lidman, Hälsoarenan, 070-580 23 03, christer.lidman@starshipcom.se
Ulrika Davidsson, författare och kostrådgivare, Hälsoarenan, info@ulrikadavidsson.se
Senast uppdaterad: Onsdag 11 juni 2025