Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Krig och klimatförändring – hur klarar vi livsmedelsförsörjningen?

Tisdag 13.00 – 13.45

Ämne: Mat, Säkerhet/försvar

Arrangör: Lantmännen,Arla

Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, Livsmedelsdagen

Miljödiplomerat

Miljödiplomerat

Karta

Se evenemangets plats på kartan

Beskrivning av samhällsfrågan

Säkerhetsläget och globala klimatförändringarna sätter ökad svensk livsmedelsproduktion i fokus. Svenska uppdaterade livsmedelsstrategin och EU:s vision fokuserar på robusthet men i dag skulle vår livsmedelsberedskap inte klara av ett krig eller allvarlig kris. Hur skapar vi robusthet – på riktigt?

Utökad information om evenemanget

Med utgångspunkt i framtidsscenarier kommer paneldeltagarna ges utrymme att se och analysera vilka åtgärder Sverige bör vidta för en mer motståndskraftig livsmedelsförsörjning. I Sverige har frågan om en stärkt livsmedelsproduktion handlat om nationell självförsörjning. Med ett förändrat geopolitiskt läge, ökade klimatstörningar och miljöbelastning i stora jordbruksländer är det minst lika mycket ett europeiskt – som svenskt – intresse att öka livsmedelsförsörjningen i EU:s nordligaste delar.

Medverkande

Christina Nordin, Generaldirektör, Livsmedelsverket

Johan Dozzi, Avdelningschef, MSB

Palle Borgström, Förbundsordförande, Lantbrukarnas Riksförbund

Sofia Skönnbrink, Riksdagsledamot, S

Joanna Lewerentz, Riksdagsledamot, M

Fredrik Hassel, Senior Public Affairs Advisor, SAAB

Fredrik Hannerz, Avdelningschef för Naturavdelningen, Naturvårdsverket

Cecilia Kocken, vd , Arla Sverige

Per Arfvidsson, Vice vd , Lantmännen

Evenemangsinformation

Evenemangstyp: Seminarium/föreläsning

Evenemangs-ID: 1899

Språk: Svenska

Förtäring: Nej

Arrangörsuppgifter

Kontaktperson: Niclas Karnhill, Press- och PR-chef, Lantmännen, niclas.karnhill@lantmannen.com

Helena Markstedt, Public Affairs Senior Manager, Arla, helena.markstedt@arlafoods.com

Webbplats: https://www.arla.se/, https://www.lantmannen.se/

Senast uppdaterad: Tisdag 17 juni 2025