Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Så stärker nya livsmedel konkurrenskraft och omställning på en marknad som växer

Torsdag 10.00 – 12.00

Ämne: Mat, Forskning

Arrangör: Forskningsrådet Formas

Plats: Klosterbrunnsgatan 5, Framtidens trädgård

Rullstolsanpassat

Rullstolsanpassat

Handikappanpassad WC

Handikappanpassad WC

Miljödiplomerat

Miljödiplomerat

Textning

Textning

Karta

Se evenemangets plats på kartan

Beskrivning av samhällsfrågan

Utbudet av den mat som produceras, förädlas och konsumeras i Sverige behöver breddas och värdekedjorna utvecklas. För att skapa framtidens matförråd krävs forskning och innovation. Hur ser framtidens livsmedelskedja ut – och hur smakar den?

Almedalsveckan Play

Direktlänk till sändningen

Utökad information om evenemanget

För att stärka hållbarhet och konkurrenskraft i Sverige behöver utbudet av mat som produceras, förädlas och konsumeras breddas. Forskning och innovation utvecklar nya livsmedel från växter, svampar, mikroorganismer och cellodlingar. Produktion av växtprotein och alternativ till animaliska livsmedel med lägre klimatpåverkan finns i handeln. Även regionala, bortglömda livsmedel och grödor kan spela en avgörande roll för grön omställning. Bland nyckelfrågorna finns hur nya livsmedel blir nya produkter och värdekedjor, liksom hur regelverk och konsumentbeteenden påverkas. Välkommen till samtal, debatt och smakprov på framtidens livsmedel. Jessie Sommarström, Executive chef på Sodexo och årets kock 2022 inleder. Panelsamtalet leds av Linda Bell, avdelningschef på Formas med ansvar för livsmedelsfrågor. I panelen finns föreståndare för fyra centrumbildningar för livsmedelsforskning; PAN Sweden, Blå Mat, FORCE och Life Cycle Management. Provsmakning i samarbete med Matbyrån Gotland.

Medverkande

Jessie Sommarström, executive chef, Sodexo

Robert Brummer, professor i gastroenterologi , Örebro universitet

Fredrik Gröndahl, docent vid KTH, Kungliga Tekniska högskolan

Cecilia Tullberg, universitetslektor, Lunds universitet

Elivira Molin, teamledare , IVL Svenska Miljöinstitutet

Mikael Furu, affärsutvecklare, Gotland Grönt och Matbyrån Gotland

Curre Niklasson, Lantbrukare, Sigsarve gård

Liv Marend, krögare , restaurangen Stora Karlsö, Gotland

Evenemangsinformation

Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal

Evenemangs-ID: 1116

Språk: Svenska

Förtäring: Ja

Arrangörsuppgifter

Kontaktperson: Elisabet Blomberg, Kommunikationschef, Forskningsrådet Formas, elisabet.blomberg@formas.se

Alexandre Dubois, Forskningsrådet Formas, alexandre.dubois@formas.se

Webbplats: https://www.formas.se

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/formas/

Senast uppdaterad: Torsdag 3 juli 2025