Sök

Frågor och svar om särskilda boenden

Personal och boende på särskilt boende. Bild från en balkong.

Den senaste tiden har bemanning och kvalitet på Region Gotlands särskilda boenden varit i fokus. Media har rapporterat om avvikelser och medarbetare känner oro för att inte räcka till.
Här kommer några frågor och svar med anledning av det.

Det är ett stort engagemang runt Region Gotlands särskilda boenden just nu. Det är inte konstigt att frågan engagerar. Nästan alla har en äldre anhörig som behöver stöd och hjälp från äldreomsorgen.

Att arbeta inom äldreomsorgen och särskilda boenden är att göra skillnad för de vi är till för. Men det finns också utmaningar i vardagen.

Den senaste tiden vittnar medarbetare om att de känner sig trötta och otillräckliga och det är oro bland personalen på flera boenden. Det tar vi på stort allvar. Att medarbetare rapporterar avvikelser, både utifrån brukares situation och arbetsmiljön är viktigt för att vi ska lära oss mer och kunna förbättra.

En del avvikelser är allvarliga och det kan då bli fråga om lex Sarah eller lex Maria. Andra avvikelser är tyvärr en del av vardagen, till exempel att svårt sjuka brukare som kanske inte vill ta sin medicin, har ramlat eller kanske fått i sig något som inte är lämpligt. När en verksamhet har många avvikelser och där det finns en oro behöver vi göra mer. Brukarnas välmående är alltid högsta prioritet.

Varje år görs undersökningar där brukare på särskilda boenden får svara på frågor om hur de trivs. På Gotland var i år 87 procent mycket nöjda eller ganska nöjda med sitt äldreboende. I hela landet är samma siffra 79 procent. Drygt hälften av alla som bor på ett särskilt boende har svarat. Vi önskar att det var fler svar men vi vet också att en del har svårt att svara på grund av sjukdom. Brukarundersökningen visar att vi i grunden har en god kvalitet.


I dialog med medarbetarna kopplar vi på företagshälsovård, samarbetar ännu mer intensivt med fackförbund och skyddsombud och förstärker på olika sätt med stödfunktioner i de arbetsgrupper där man upplever oro.

Det kommer också att göras genomlysningar av kvaliteten genom så kallade kvalitetsuppföljningar.

Nu måste vi ta hand om varandra och vi chefer måste ge förutsättningarna för en god arbetsmiljö.

Under de senaste åren har omkring 200 medarbetare studerat till undersköterskor inom Äldreomsorgslyftet. På det sättet har vi stärkt kompetensen och ser att det långsiktigt höjer kvaliteten inom äldreomsorgen.
I år har antalet övertidstimmar generellt minskat för medarbetarna på de särskilda boendena och även sjukfrånvaron går neråt. Det är goda tecken.
Kompetens, stabil bemanning och samarbete över gränserna är det som framåt kommer stärka Region Gotlands äldreomsorg.

Marit Lindgren, avdelningschef särskilt boende
Roger Nilsson, HR-chef
Marica Gardell, förvaltningschef socialförvaltningen

Vad är ett särskilt boende eller ett demensboende?

När ditt behov ökar och hjälpen i hemmet inte räcker till kan du, med stöd av anhörig, ansöka om särskilt boende. Det särskilda boendet är avsett för personer som har ett omfattande omvårdnadsbehov. Demensboende är en egen form av särskilt boende för personer med demensdiagnos.

Vad har jag som bor där rätt till?

Det särskilda boendet blir ditt nya hem. Du inreder boendet med egna möbler. Du betalar hyra och det tillkommer en avgift för mat och omvårdnad. Det finns sjuksköterska och annan personal tillgänglig dygnet runt.

Du får en egen kontaktperson och när du flyttar in görs en genomförandeplan. Planen beskriver dina behov och det stöd du behöver.

Hur kan Region Gotland garantera att de som bor på ett särskilt boende har det bra?

  • Alla boenden ska arbeta enligt Region Gotlands uppdrag- och kvalitetskrav.
  • Socialförvaltningen gör kvalitetsuppföljningar. Vilka verksamheter man granskar beror på resultat från brukarundersökningar, synpunkter eller klagomål som kommit in, patientsäkerhetsberättelser, kvalitetsberättelser och öppna jämförelser mellan kommuner.
  • För att jämföra boenden, sök i Äldreguiden eller på Gotland.se.
    Äldreguiden
    Jämför särskilda boenden på Gotland
  • Varje år svarar brukare på en enkät om vad de tycker om sitt boende.

Vart vänder jag mig som anhörig eller boende om jag vill lämna synpunkter?

Du kan prata med boendets chef eller lämna en synpunkt digitalt via Gotland.se.

Vad är avvikelser och lex Sarah och lex Maria?

En avvikelse är en händelse som inte överensstämmer med rutin, eller avviker från vad som är förväntat.

Alla avvikelser inom verksamheter enligt socialtjänstlagen, SoL eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska rapporteras och utredas.

Alla avvikelser inom verksamheter som bedrivs enligt hälso- och sjukvårdslagen, HSL ska rapporteras och utredas.

Allvarliga missförhållanden och risker för allvarliga missförhållanden ska anmälas enligt lex Sarah. Allvarliga vårdskador eller risker för allvarliga vårdskador ska anmälas enligt lex Maria.

Om det aktuella läget hösten 2024

Den senaste tiden har bemanning och kvalitet på Region Gotlands särskilda boenden varit i fokus. Media har rapporterat om avvikelser och medarbetare känner oro för att inte räcka till.

Nu kopplar vi på företagshälsovård, samarbetar ännu mer intensivt med fackförbund och skyddsombud och förstärker på olika sätt med stödfunktioner i de arbetsgrupper där man upplever oro och där antalet avvikelser är högt.

Det kommer även att göras genomlysningar av kvaliteten på dessa boenden, så kallade kvalitetsuppföljningar.

Hur ser bemanningen på särskilda boenden ut?

På ett särskilt boende är det de boendes behov som styr bemanningen. Det kan variera beroende på hur många som bor på en viss avdelning för tillfället och hur vård- och omsorgsbehovet ser ut hos de olika brukarna. Det finns alltid en grundbemanning.

Vad menas med grundbemanning eller nyckeltal?

Inom Region Gotland har vi länge pratat om en grundbemanning, eller nyckeltal, som består av tre personal dagtid och två på kvällar och helger per tio boende (brukare). Vi behöver grundbemanningen för att kunna lägga scheman och för att veta att vi alltid har personal på plats.

Bemanningen kan sedan förändras beroende på hur behovet ser ut. På senaste tiden har ett arbete pågått för att alla regionens boenden ska kunna arbeta utifrån denna grundbemanning.

Hur är situationen med bemanning på våra särskilda boenden hösten 2024?

Hösten 2024 har det varit svårt att hitta vikarier vid behov och ekonomin gör att antalet vikarier behöver begränsas. Lösningen är att enheter och avdelningar hjälps åt. Det kan innebära att personal ibland får byta enhet eller avdelning.

Under de senaste åren har många medarbetare erbjudits utbildning till undersköterskor via Äldreomsorgslyftet och därmed stärkt sin kompetens. Ur ett långsiktigt perspektiv bidrar det till en positiv utveckling av våra verksamheter.

Kompetens, stabil bemanning och samarbete över gärnserna är det som framåt kommer stärka Region Gotlands äldreomsorg.

Hur kommer det se ut framåt?

Andelen äldre kommer blir fler framåt medan andelen personer i arbetsför ålder minskar. Samarbetet mellan olika avdelningar och enheter kommer fortsätta. På det sättet tryggar vi en god vård- och omsorg på våra särskilda boenden.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 december 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt