Sök

Naturveten­skaps­prog­rammet

Gillar du att experimentera, ställa frågor och hitta lösningar? Då är naturvetenskapsprogrammet något för dig. Utbildningen ger dig kunskaper om hur naturen fungerar, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och om kemiska processer. Inom biologi och fysik beskrivs omvärlden i modeller som utvecklas i ett samspel mellan experiment och teori.

Elever som har laboration.

Om utbildningen

Du läser traditionella naturvetenskapsämnen, och får även möjlighet att bättra på dina språkkunskaper genom en kurs i valfritt språk, två kurser i engelska och tre kurser i svenska. Du övar upp din förmåga att kommunicera i tal och skrift inför arbetsliv och vidare studier. Praktiska och teoretiska moment varvas i olika kurser. Du får också utveckla din förmåga till problemlösning och att ta egna initiativ.

Inriktningar

Naturvetenskap

På denna inriktning fördjupar du dina kunskaper i de traditionella naturvetenskapsämnena biologi, kemi, fysik och matematik. Under dessa kurser lär du dig till exempel mer om nervsystemet, immunförsvaret, olika kemiska reaktioner och universums utveckling. Inom matematiken fördjupar du dig exempelvis i aritmetik, algebra och geometri.

Naturvetenskap och samhälle

Vill du förena naturvetenskap med en fördjupad förståelse för samhällsfrågor? Då kan du välja inriktningen naturvetenskap och samhälle. Här får du en bred utbildning med fördjupning inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.

Efter gymnasiet

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom de flesta inriktningar på högskola och universitet till exempel juridik, konst, kultur, statsvetenskap, beteendevetenskap, humaniora och pedagogik.

Exempel på yrken efter högre studier

Agronom, biomedicinsk analytiker, kemist, lantmätare, läkare, lärare och veterinär.

Elever berättar om programmet

Kontakta Region Gotland

Jane Ahrling
Rektor

Ansvarig för barn- och fritidsprogrammet, naturbruksprogrammet, naturvetenskapsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Maria Karlsson
Studie- och yrkesvägledare

Ansvarig för barn- och fritidsprogrammet, estetiska programmet, fordons- och transportprogrammet, humanistiska programmet, naturvetenskapsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Henrik Johansson
Programansvarig

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00