Sök

KRÖNIKA: Kvinnoförtryck finns överallt

Ihopkurad flicka.

Foto: MediaflowPro

Hur påverkar normaliseringen av mäns beteenden våra idéer om våldet mot kvinnor? Ungas Perspektivs Julie skriver om kvinnoförtryck, och hur det ser ut på olika platser i världen.

På en förskola i Sverige skyndar sig en flicka fram till en förskolelärare. Med våta ögon och smutsiga knän förklarar hon händelsen, och den vuxna kvinnan ler lite snett och säger: ”Han knuffade nog dig för att retas. Killar gör så, han kanske gillar dig”. Hemma så lyder föräldrarnas förklaring att pojkar är vildare och mognar långsammare än tjejer, någonting som hon ofta hör från vuxna. Det är dock första gången hon hör det efter att någon har varit våldsam mot henne.

Flickan är en av många som i tidig ålder fått höra skadliga idéer som dessa. Samtidigt oroar jag mig över de budskap som vi för vidare om killars beteende när vi lyfter bort allt ansvar från unga pojkar som tidigt visar aggressionsproblem. Med bortförklaringar reflekterar vi inte över hur bristen på konsekvenser kommer påverka dem i framtiden. Killar som förväntas vara omogna kommer behandlas som omogna och därför förbli omogna. Liknande uppfattningar om killar, såsom att de inte kan ”kontrollera sin sexualitet runt kvinnor”, har förts vidare genom kulturarv från generationer före oss och har bidragit till normaliseringen av mäns våld och därmed kvinnoförtryck. Jag funderar inte bara på hur kvinnoförtryck har sett ut genom olika generationer, men även hur det ser ut i olika delar av världen.

I Västvärlden fortsätter de kommersiella krafterna härja över kvinnors kroppsuppfattning. Mallen för skönhet går igenom konstant förändring, och därmed anpassar man sig efter den nya skönhetsstandarden så ofta att våra kroppar behandlas nästan som fast fashion. Vi uppmanas att ta bort, lägga till, fylla på, strama åt… Oavsett tidsperiod och kultur kommer det alltid finnas någonting att ändra på. Nya saker att fixa, nya saker att åtgärda. Kvinnor speciellt exponeras för skönhetsprodukter såsom så kallade ”anti-aging” krämer som ska få en att se yngre ut. Ett annat exempel är hur plastkirurgiingrepp riktar sig mot kvinnor och den påstridiga annonseringen som uppmanar unga att förhindra åldringen och äldre att istället omvända processen.

I Asien har en utbredd fattigdom lett till att prostitution har verkat som en livboj för ekonomin i många hushåll. I länder såsom Kambodja och Thailand märks fattigdomen på flera plan, och alla familjemedlemmar måste bidra för att hålla näsan över vattenytan. Unga kvinnor och flickor, speciellt från utsatta områden med bristande tillgång till utbildning, tvingas vända sig till prostitution som en välbetald lösning till familjens ekonomiska problem eller för att försörja sig själva.

Organisationen ECPAT pekar på lokalborna som de huvudsakliga förrädarna i exploateringen av kvinnor och barn i sexhandel. Detta är i respons till den vanliga missuppfattningen att turism, specifikt från västvärlden, är en ledande faktor till den växande branschen. Det handlar inte om att män från just västvärlden utnyttjar kvinnor, utan det är män i allmänhet som utnyttjar kvinnor. Problemet som världens kvinnor handskas med är att mäns syn på kvinnor fortsätter vara förnedrande och objektiv trots samhällsförändringar. Man pratar mycket om att människor inte är handelsvaror, men en kvinna är först en kvinna innan hon är människa.

I Afrika ligger en ung tjej på ett stengolv; hon förbereder sig inför en könsstympning som ska genomföras av en äldre barnmorska. En hand särar på de små benen och i ögonvrån ser flickan de verktyg som ska användas uppradade på en tygbit. Bland dem ligger en synål med tråd, glasskärvor och rakblad. Hon ser dock ingen bedövning.

Ett par år senare kommer hennes nygifta make att skära upp såret med en kniv för att sedan våldta henne, om hon inte redan är död av infektion. De ofta osanitära miljöerna och osäkra metoderna gör svåra, smärtsamma komplikationer mycket vanligare vid könsstympning.

Det här kan vara verkligheten för så många som 135 miljoner kvinnor och tjejer i världen, beräknar Amnesty International. Ytterligare 2 miljoner riskerar undergå könsstympning varje år. Riten, som ofta genomförs i samband med en ceremoni, är en del av de strukturer som sen länge uppehålls i flera afrikanska samt mellanösterliga kulturer och grundar sig i männens behov av att ha kontroll över kvinnans sexualitet. För flera är det även en beskyddande åtgärd att könsstympa sina döttrar då traditionen är så utbredd att hon som inte har blivit utsatt riskerar att bli utstött från samhället. De som inte är stympade kan ses som mindre värda, orena eller omöjliga att gifta bort. Kvinnans naturliga biologi ses istället som onaturlig, och i religiösa kontexter ibland syndig. Det får mig att undra om en kvinna anses syndig eller oren redan vid födseln.

I Sverige har flickan på förskolan aldrig behövt undergå denna skadliga tradition. Troligtvis kommer hon inte heller tvingas vända sig till prostitution för att slippa svälta på gatan. Men som vuxen är det numera en vana för henne att bortförklara pojkvännens beteende. Killar slår väl för att dem gillar en?

Normaliserande av mäns aggression är bara en aspekt av kvinnoförtryck. Flickan bör till exempel inte behöva växa upp i en värld där hennes värdighet ifrågasätts på grund av att hon är född kvinna. Hon ska aldrig behöva känna sig pressad att undergå plastikkirurgiingrepp eller utveckla en ätstörning för att känna sig tillräcklig. Kampen för jämställdhet ser annorlunda ut beroende på vart man är i världen, men den är inte över förrän varje kvinna har chansen att leva som en fri individ.

Text: Julie

Det här är en artikel skriven av Region Gotlands Ungdomsredaktion som består av fem feriearbetande ungdomar som under sommaren 2024 belyser ungdomars perspektiv.

Läs fler artiklar på Ungdomsredaktionen – Ungas perspektiv

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00