Kontakt

Peter Daun
Kommunikatör teknikförvaltningen
Telefon: 0498-269025
E-post: peter.daun@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Nu ska vi Kranmärka

Vi har nu dragit igång en ”Kranmärkningskampanj”. Kranmärkning är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten.

Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som tagit fram den nationella märkningen – läs mer på www.kranmarkt.se.

På Gotland är det teknikförvaltningen på Region Gotland som utför Kranmärkningen. Först ut att Kranmärka sig är Rådhuset/regionstyrelseförvaltningen på Region Gotland. Det skedde på Världsvattendagen den 22 mars, och det var regionrådet Meit Fohlin som mottog ett diplom med mera.

Kranmärkning är inte bara till för offentliga sektorn, även inom den privata sektorn går det bra att Kranmärka sig. Du kan Kranmärka din verksamhet och visa att du tar ställning för miljön. Det hela är mycket enkelt. Du avstår helt enkelt från flaskvatten till förmån för kranvatten. Om en verksamhet är Kranmärkt betyder det att arbetsplatsen, huset, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Man kan välja att Kranmärka hela sin verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som organisationen anordnar.

Med kranvatten slipper man transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall. Det gör att en liter kranvatten är minst 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten. Kranvatten är dessutom minst 250 gånger billigare än flaskvatten. Kranvatten är hälsosamt och hållbart, både för dig, din verksamhet och för miljön.

Du kan välja att Kranmärka hela din verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som din organisation anordnar. Tänk på att Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning och inte en certifiering, det innebär att ni själva ansvarar för att leva upp till vad det innebär att vara Kranmärkta.

Kranmärker man sig, får man ett diplom samt en genomskinlig glasflaska med Gotlands Kranmärkningsetikett.

Kontakta kommunikatör Peter Daun på Region Gotland för att få reda på mer om hur du Kranmärker ditt event eller organisation. Kontaktuppgifter: peter.daun@gotland.se eller 0498-269025.