Sök

Så arbetar Förskolan Gotland mer genusmedvetet

Förskolan Gotland arbetar aktivt med jämställdhet, normer och våldsprevention. Se filmen om hur genusarbetet är synligt i förskolorna på södra Gotland.

På Gotlands kommunala förskolor har mycket hänt senaste åren. I bokhyllorna trängs normkritiska pek-, bilder- och sagoböcker samtidigt som lekmiljöerna har blivit mer utforskande. Men framför allt har ett mer medvetet genustänk gett plats för förändrade rutiner.
– När vi började tänka mer genusmedvetet märkte vi ganska snabbt att om pojkarna behövde hjälp att klä på sig hjälpte vi dem direkt. Till flickorna sa vi oftare att de fick prova själva. Vilket i sin tur ledde till att pojkarna kom snabbare ut på gården och kunde välja de populäraste leksakerna medan flickorna fick lära sig att vänta, berättar Åsa.

Åsa Sjöberg står med blå låda i handen på förskolan i Havdhems gård.

"Vi tänker att barnen är fria i tanken med sina intressen eller vad de vill jobba med så småningom", säger Åsa Sjöberg som är barnskötare på förskolan i Havdhem.

Högt i tak på arbetsplatsen

För att jobba genusmedvetet krävs det att pedagogerna vågar identifiera invanda mönster, beteenden och fördomar. När medvetenheten ökar skapas förändring. På Havdhems förskola hjälper kollegorna varandra genom att ödmjukt och med glimten i ögat påminna varandra om att vara genusmedvetna i vardagen.
– Man kan inte vara perfekt och göra rätt hela tiden. Det är omöjligt. Men så länge man vet att ”det där var inte så bra sagt” och rättar till det till nästa gång, så blir man bättre, säger Åsa och fortsätter:
– Det känns fantastiskt att jobba på det här sättet. På lång sikt kanske vi bidrar till att det blir en mer jämställd värld så småningom.

Läs hela rapporten om Förskolan Gotlands arbete för jämställdhet och våldsprevention Pdf, 360.7 kB.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00