Kontakt

Besöksadress: Gråbo Torg 3, 621 51 Visby

Tove Öberg
Verksamhetsledare
Telefon: 0498-20 48 15

Ellinor Björkman
Rörelse- och hälsosamordnare
Telefon: 0498-20 48 32

Maud Hjorter
Frivilligsamordnare
Telefon: 0498-26 84 76

Ewa Hansson
Aktivitetssamordnare
Telefon: 0498-20 47 47

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Behåll hälsan hela livet

Behöver jag leva mitt liv på ett annat sätt efter 65? Ja, till viss del.
Vad som är en bra livsstil är ungefär samma för alla vuxna, men när vi blir äldre blir vissa saker viktiga att tänka på. Till exempel kan du behöva äta lite annorlunda, träna din balans och se över dina mediciner. På den här sidan får du tips och råd på vad du kan göra själv för att må bra i vardagen!

 

Hjälp oss bli bättre på två minuter! 
Svara på vår enkät, klicka här för att komma till enkäten.


Covid-19 information 
Här kan du ta del av Region Gotlands senaste information om Covid-19, klicka här.

 

 

Jag vill...

 

 • Surfsupport 
  Behöver du hjälp eller är nyfiken på att lära dig mer om din mobil, dator eller surfplatta? Ta chansen och få hjälp av de duktiga eleverna på Data- och kommunikationslinjen. Klicka här för att läsa mer och anmäla dig. 

   
 • Seniorsurfarskolan från UR
  Kattis Ahlström förklarar och visar på ett enkelt sätt hur du till exempel gör för att skapa en e-postadress, skicka sms, ladda ner appar eller betala med mobilen. Se alla 12 avsnitt här. 

         
 

 • Seniorsurfarna på SVT Play
  Allt mer i vår vardag styrs av den digitala tekniken. Följ med när fyra av Sveriges mest folkkära personer – Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling skickas till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Målet är att gå från mer eller mindre digital oskuld till en "fullfjädrad seniorsurfare". Guide och programledare är Kattis Ahlström. Klicka här för att komma till serien.
   
 • Digitala jag- din utbildning i digitala grundkunskaper
  Det här är en utbildning för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag, från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen. Klicka här för att komma till utbildningen.

All rörelse räknas!

Visste du att våra kroppar är gjorda för rörelse? När du rör på dig händer massor av bra saker i kroppen som gör att du blir piggare och starkare både i kropp och själ. Dessutom förbättras sömnen och risken för sjukdomar och benbrott minskar. Det bästa av allt är att all form av rörelse räknas och är viktig för dig och din hälsa! Kom ihåg att det aldrig är för sent att börja träna.


Försök att:

 • Undvika stillasittande
 • Vara fysiskt aktiv i vardagen
 • Boka in tid och plats för din träning
 • ​Hitta en aktivitet som är rolig 

Träna balansen!
Att träna balansen är extra viktigt för att undvika fall och fallskador. Här visar Lissa några tips på övningar att göra hemma. Här kan du läsa mer om hur du håller balansen.

              

 

Fler träningsfilmer att göra hemma hittar du på gotland.se/livibalans, klicka här för att se alla filmer.

              

 

Fler träningstips!

 

Minskad aptit är vanligt

När man blir äldre är det vanligt att aptiten minskar. Orsakerna kan vara flera – ett läkemedel, att det som smakade bra förr inte längre är gott, eller att man saknar sällskap vid måltiderna. Som en följd av det kan man tappa lusten att både laga och äta mat. Var uppmärksam på om du minskar ofrivilligt i vikt och ta kontakt med din läkare i så fall.

Om du förlorar i vikt finns risk att dina muskler blir försvagade. Det leder i sin tur till att du får sämre balans och risken att falla ökar. Det är bra att du äter minst tre huvudmål om dagen och ett par mellanmål. Ju mindre portion du äter desto fler måltider behöver du.

 

               

 

Bra att tänka på om mat

Jag:

 • låter det inte gå för lång tid mellan måltiderna. 
 • äter några enkla mellanmål under dagen.
 • utgår från tallriksmodellen och får i mig proteiner, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler varje dag.
 • serverar varma grönsaker och rotfrukter med lite olja på till måltiden.
 • ser till att få i mig tillräckligt med vätska – särskilt när det är varmt ute.
 • väljer drycker som till exempel mjölk, juice eller sötad dryck om aptiten blir sämre eller vikten minskar.
   

Här kan du läsa mer:
Mat och näring för äldre personer  
Livsmedelsverkets råd om bra mat för äldre 

Källa: Socialstyrelsen

Tipsa oss om utomhusaktiviteter för personer över 65 år!
 
 
Det vi behöver veta är:
Vilken förening som står för aktiviteten
Vilken typ av aktivitet
Datum, tid och plats
Kontaktperson
Om det finns någon hemsida 
Anmälan (om det krävs)
 
Föreningen ansvarar för att minimera risk för smittspridning och för att meddela oss vid eventuell förändring av aktiviteten.
 
Sänd ditt tips via E-post: livibalans@gotland.se 

Här kommer några boktips.

 • Ett jävla solsken
  En biografi om Ester Blenda Nordström. Under det lortiga förklädet gömde sig en förklädd rikemansdotter och journalist. Hon skrev avslöjande reportage som fick bönderna att rasa. Författare: Fatima Bremmer.
   
 • Skulden jag bär på
  Två systrar- två värdar. Hur kan två systrar med lika bakgrund hamna i två helt olika världar. Det frågar sig Författaren Elisabeth Höglund i denna bok. 
   
 • Ensam med katt
  En uppföljare till Gubbe och katt. Nils har nu blivit änkling och både han och katten sörjer. Hur ska de nu gå vidare och inrätta sig i sitt nya samboliv? Författare: Nils Uddenberg. 
   
 • Den sorgsne busschauffören 
  Polisman Gunnar Barbarotti och kollegan Eva Backman trillar in i en olöst mordgåta på norra Gotland. Författare: Håkan Nesser
   
 • Bok-quiz
  Gå in på senioren.se för att delta i quizet

Biblioteken tipsar!

 • Böcker med stor stil
  På biblioteket finns böcker med extra stor och tydlig stil. Texten är alltid densamma som i originalutgåvan men ibland är boken uppdelad i två band.
   
 • LL-böcker – LättLästa böcker
  LL-böcker är gjorda för att vara lätta att läsa och lätta att förstå. Språket är enklare och böckerna har ofta bilder. På LL-hyllan hittar du både klassiker och nyskrivna böcker. En del LL-böcker finns på CD så du kan lyssna på dem.
  Det finns också en lättläst nyhetstidning på biblioteket. Den heter 8 sidor och kommer ut en gång i veckan.
   
 • Talböcker
  Talböcker får du låna om du har en så kallat läsnedsättning. Det innebär att man har svårt att läsa tryckt text. En läsnedsättning kan bero på många olika saker: synskada, dyslexi, rörelsehinder, osv. Även den som har en tillfällig läsnedsättning får låna talböcker så länge behovet finns. Det behövs inget intyg för att låna talböcker.

  Biblioteket har talboksspelare att låna ut. Lånetiden är sex veckor. Du kan även själv ladda ner dina talböcker till en dator eller telefon på https://www.legimus.se/. För att få ett konto för egen nedladdning kontaktar du ditt bibliotek som skapar konto och visar hur du gör. Du kan läsa talböcker på dator, smartphone, surfplatta eller i talboksspelare.
   
 • Taltidningar
  Region Gotlands taltidning "På tal om Gotland" ges ut av Länsbiblioteket. Det är en tidning som kommer hem gratis till dig. På Almedalsbiblioteket kan du lyssna på "På tal om Gotland", Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och 8-sidor. Taltidningarna finns i två spelare i foajén. 
   
 • Boken Kommer
  Boken Kommer / Bokbilen är till för dig som inte kan ta dig till bokbussens hållplatser eller de fasta biblioteken. Bokbilen kommer hem till dig en gång per månad med det du önskar från bibliotekens samlingar.

  Om du vill veta mer om tjänsten eller få besök av bokbilen kontakta oss på: Telefon: 0498-20 44 34 eller 0707 88 79 83 
  E-post: bokenkommer@gotland.se
Kontakt:
Vill du veta mer om vad som finns att låna på biblioteket eller på vilket sätt du kan låna materialet? Kontakta oss på Almedalsbiblioteket på telefon 0498-29 90 00
Eller E-post info.almedalsbiblioteket@gotland.se

 

Karta över öns bibliotek- här hittar du dem!

När vardagen förändras
I samband med att vi blir äldre kan funktioner i kroppen så som till exempel balans, minne, syn och hörsel förändras. Då kan det ibland vara så att man behöver hjälpmedel för att få vardagen att fungera och fortsatt kunna leva ett aktivt liv.  


Se filmen
I filmen berättar Syn- och Hörselkonsulent Gunnel om hur vardagen påverkas när syn och hörseln förändras- och vad du kan göra för att underlätta.

                

 

Vem kontaktar jag om jag vill ha ett hjälpmedel?
Börja med att ta kontakt med en vårdcentral eller motsvarande vårdmottagning. Där får du sedan mer information om vem du ska kontakta för att få träffa en förskrivare. Du kan också ta kontakt direkt med den verksamhet som ansvarar för den typ av hjälpmedel du vill ha. Läs mer på Region Gotlands hjälpmedelsguide- klicka här 

 

Mer information

Nu erbjuder vi på Hälsofrämjande enheten digitala temagrupper via Zoom, vi riktar oss till dig som är över 65 år.

För att delta behöver du en smartphone/iPhone eller surfplatta, alternativt en dator med webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Vi ses på torsdagar kl. 14:00-15:00

- 15 oktober -
Kultur- föremål som skapar minnen

- 22 oktober -
Mat och fysisk aktivitet – vad är goda vanor

- 29 oktober -
Rörelse – prova på sitt- och balansgympa

- 5 november -
Digital otendag

 

Anmälan och frågor om tekniken:
Du kan anmäla dig till en eller flera träffar. Anmälan sker till Maud via e-post maud.hjorter@gotland.se eller telefon 0498- 26 84 76 senast två dagar innan.

___________________________________________

Inre balans

Vi har även en digital grupp med tema inre balans, där alla från 18 år hälsas välkomna. Under tillfällena kommer vi varva teori med praktiska övningar i mindfulness och meditation med syfte att ge dig verktyg att skapa inre lugn. 

 
Datum och tid: 
Torsdagar klockan 8:30-9:15
- 12 november 
- 19 november 
- 26 november 
- 3 december 
 
Plats: Gruppen genom videosamtal via Zoom. Du deltar från din smartphone, surfplatta eller dator utrustad med kamera och hörlurar med mikrofon. 
 
Anmälan: Boka din plats senast 9 november via E-post livibalans@gotland.se eller ring 0498- 20 48 32 
 
Om du vill testa tekniken finns möjlighet till det 11 november kl. 12-13. Ring oss på 0498- 20 48 32 så hjälper vi dig efter bästa förmåga!
 

Välkommen!

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon. Här får du tips på stödlinjer att ringa. 

 • Äldrelinjen
  Telefon: 020- 22 22 33
  Måndag till fredag 8.00-19.00
  Helger 10.00-16.00

   
 • Röda korsets stödtelefon
  Telefon: 0771 900 800
  Måndag till fredag från 12.00 till 16.00.
   
 • Frälsningsarméns jourhavande samtalsstöd
  Telefonnummer 020-15 15 13
  Öppet dagligen klockan 18.00-22.00
   
 • Jourhavande medmänniska
  Telefon: 08- 702 16 80
  Mer information på jourhavande-medmanniska.se
   
 • Självmordslinjen
  Telefon: 901 01

  Mer information finns på mind.se.
   
 • Anhörigstödet Region Gotland
  Tar emot för samtal och erbjuder gruppverksamhet. 
  Klicka här för att läsa mer här.
 • Fler stödlinjer: Se lista på 1177

 

 

 • Ny vandringsled 
  Östkustleden är en ny vandringsled som sträcker sig från Närsholmen i söder till Anga i norr. Här kan du läsa mer om leden.
   
 • Baka godaste äppelpajen

  150 g smält smör
  2 dl socker
  1/2 dl sirap
  3 dl havregryn
  1,5 dl mjöl
  1/2 tsk bakpulver
  2 msk mjölk

  Värm alltsammans och bred ut över de skivade äpplena i en form. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca. 20-30 min.
   
 • Hitta ut på Gotland
  Hitta ut är en form av orientering där du med hjälp av en karta hittar olika checkpoints i din omgivning. En rolig aktivitet för hela familjen! Läs mer och skapa ett gratis konto här.
   
 • Hitta en ny favoritplats
  Runt om på vår vackra ö finns många nya platser att upptäcka, ta hjälp av friluftsliv- och rekreationskartan
   
 • Länsstyrelsens utflyktstips
  Hitta ditt besöksmål på Länsstyrelsens hemsida.

   
 • Spela vårt Hälsobingo!
  Du hittar det här på sidan i högra hörnet under "Tips och guider"