Matlagning nivå 1, kvällskurs
Den 19 januari 2026 startar kvällskursen Matlagning nivå 1. Du får lära dig grundläggande matlagning och matlagningsmetoder. Du kommer att laga såväl kalla som varma rätter.
Kursen vänder sig exempelvis till dig som redan arbetar inom restaurangbranschen och vill lära dig mer om matlagning eller till dig som är intresserad av mat i allmänhet.
Du kommer att få lära dig klassiska recept inom svensk husmanskost men även prova på mer moderna kombinationer och influenser från andra delar av världen.
Utbildningen är kostnadsfri, även all mat som lagas men du behöver köpa den kurslitteratur som ingår och de skyddskläder som behövs.
Inga förkunskaper inom området krävs. En kväll i veckan, på torsdagar, är det lektion då teori blandas med praktiska moment. När det inte är schemalagd undervisning kan det förekomma hemuppgifter.
Du får möjlighet att lära dig grunderna i att hantera råvaror och även laga maträtter anpassade efter säsong. Stor vikt läggs vid att minimera matsvinn och att använda hela råvaran och i den mån det går används närproducerade livsmedel.
Du får lära dig om kökets redskap, maskiner och annan utrustning, hur de används och hanteras på ett säkert sätt. Undervisning kring hygien, ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen, ingår också.
Studieperiod: 19 januari–24 april 2026
Torsdagar klockan 17.00–21.00 cirka (14 tillfällen).
Studietakt: Utbildningen är på deltid
Förkunskapskrav: Grundskola eller motsvarande
Sista ansökningsdatum: 9 januari 2026
Du ansöker på vuxenutbildningen Gotland
Kontakta oss
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 oktober 2025