Test - bidrag och inackordering
Elever kan beviljas ekonomiskt stöd till inackordering eller resor under gymnasiestudierna. Här kan du läsa vad som gäller.
Stöd till inackordering
När du bor och studerar på annan ort än din hemort kan du ansöka om ett ekonomiskt stöd till inackordering för din boendekostnad och för hemresor. Du kan få stödet till och med första halvåret det år du fyller 20 år.
Du kan inte få ekonomiskt stöd för inackordering om du samtidigt får ersättning för anslutningsresor (se nedan). Region Gotland betalar inte för resor mellan inackorderingsbostad och skola.
Mer information om inackordering
För dig som studerar på kommunal skola på fastlandet
Om du studerar på fastlandet och utbildningen är riksrekryterande, eller om programmet/inriktningen inte finns på Gotlands kommunala gymnasium, så kan du beviljas ekonomiskt stöd till inackordering. Du behöver bifoga intyg från skolan som styrker att du studerar på angiven utbildning.
För att kunna söka måste du vara heltidsstuderande och folkbokförd på Gotland samt ha rätt till studiebidrag.
Observera att du inte har rätt till ekonomiskt stöd till inackordering om gymnasieutbildningen (program och/eller inriktning) som du valt på annan ort redan finns på Gotland.
För dig som studerar på kommunal skola på Gotland
Om du studerar på Gotland kan du beviljas ekonomiskt stöd till inackordering om avståndet mellan bostad och skola är minst 6 km.
Du måste dessutom antingen bo längre än 3 km från närmaste busshållplats, eller påbörja bussresan till skolan före kl 06.35, eller påbörja bussresan hem efter kl 17.00.
Du behöver bifoga kopia på hyresavtalet för inackorderingen.
För att kunna söka måste du vara heltidsstuderande och folkbokförd på Gotland samt ha rätt till studiebidrag.
Hur mycket pengar kan jag få?
Ekonomiskt stöd för inackordering läsåret 2023/24 är 1920 kronor per månad, vilket är 1/30 av det aktuella prisbasbeloppet.
Stödet beviljas under högst nio månader per läsår och betalas ut månadsvis i efterskott och i slutet av varje månad. Den första utbetalningen sker sista bankdagen i september. Om du är under 18 år betalas tillägget ut till din vårdnadshavare och direkt till dig om du är över 18 år.
Om du studerar på kommunal skola på fastlandet och har rätt till ekonomiskt stöd till inackordering så kan du även få ett tillägg. Detta baseras på avståndet mellan din folkbokföringsadress på Gotland och skolan på fastlandet.
Du som studerar på fristående gymnasium eller på folkhögskola
Om du studerar på en fristående gymnasieskola eller folkhögskola ska du söka inackorderingsbidraget hos Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Länk: Inackorderingstillägg – Bidrag på fristående gymnasieskola eller folkhögskola - CSN
Resor
Om du dagligen reser till och från skolan och avståndet mellan bostaden och skolan är minst sex kilometer kan du få bidrag för resan. För ungdomar folkbokförda på Gotland ges bidraget i form av Bussiga kortet som innebär avgiftsfria bussresor i landsbygdstrafiken.
Länk till Bussiga kortet där du kan göra en ansökan:
Mer information om resor
Kontant ersättning för anslutningsresor
Om du har mer än sex km till närmaste busshållplats, eller om resan anses orimlig att utföra, så kan du ansöka om att få kontant ersättning för anslutningsresor. Ersättningen är ett komplement till ordinarie busskort. Du kan få stödet till och med första halvåret det år du fyller 20 år.
Du kan få ersättningen för högst fyra månader på höstterminen och fem månader på vårterminen.
För att kunna söka måste du vara heltidsstuderande på Gotland och ha rätt till studiebidrag. Du måste också resa dagligen mellan bostaden och skolan.
Du kan inte få ersättning för anslutningsresor om du samtidigt får ekonomiskt stöd för inackordering.
Hur mycket pengar kan jag få?
Ersättningen för anslutningsresor baseras på avstånd i kilometer:
Avstånd | Belopp |
6-15 kilometer | 300 kr/månad |
15 kilometer eller längre | 500 kr/månad |
Stödet beviljas under högst nio månader per läsår och betalas ut månadsvis i efterskott och i slutet av varje månad. Den första utbetalningen sker sista bankdagen i september. Om du är under 18 år betalas tillägget ut till din vårdnadshavare och direkt till dig om du är över 18 år.
Så här ansöker du
Ansökan om bidrag görs inför varje nytt läsår. Vi vill ha din ansökan senast xx augusti.
Tänk på att du även behöver anmäla ett utbetalningskonto till Swedbank.
Inträffar några förändringar, exempelvis att du avbryter studierna eller flyttar, ska detta omedelbart anmälas till Gymnasieantagningen Gotland på telefon 0498-26 94 43 eller e-post gymnasieantagning@gotland.se
Du ansöker via vår e-tjänst.
Länk: Ekonomiskt stöd till inackordering eller resebidrag - ansökan om - Region Gotland
RG-bidrag för dig som är hörselskadad eller rörelsehindrad
Du som är hörselskadad eller rörelsehindrad kan få bidrag till vissa kostnader vid en gymnasieutbildning på riksgymnasium, så kallat RG-bidrag, för exempelvis boende och hemresor.
Länk: Rg-bidrag - CSN
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 oktober 2024