Sök

Ekonomi­programmet

Är du intresserad av företagsekonomi och entreprenörskap? Vill du lära dig mer om hur vårt rättssystem är uppbyggt och hur marknadsföring fungerar? Då är ekonomiprogrammet rätt val för dig.

Elever studerar juridik.

Om utbildningen

Ekonomi är något som binder samman länder världen över. Förändringar som sker inom ett område eller en del av världen får ofta konsekvenser någon helt annanstans. Som medborgare i en globaliserad värld är det viktigt att förstå dessa samband, något som utbildningen på ekonomiprogrammet lägger grunden för.

På Wisbygymnasiet kan du fördjupa dig inom inriktningarna Ekonomi och Juridik. Det är en bred utbildning som ger dig en stabil grund att stå på om du vill studera vidare på högskolan.

Under utbildningen lär du dig om ekonomins och handelns spelregler, hur reklam påverkar oss och hur du kan utvecklas till en duktig ledare. Frågor som rör miljö och hållbar utveckling är viktiga inslag. Vi gör utblickar mot omvärlden - och EU i synnerhet - vilket ger en bättre förståelse för vad som händer och hur det kan påverka den egna ekonomin. Inom juridikens område får du lära dig om vilka lagar och regler som gäller i samhället och vem som bestämt dem. Det finns ett fokus på entreprenörskap och företagande under utbildningen. Om du är nyfiken på hur det är att driva eget företag har du möjlighet att prova på det genom Ung Företagsamhet. Våra lärare har praktisk erfarenhet av företagande och kan coacha dig i dina val. Årskurs 1 och 2 är gemensamt för alla. Då får du de första kurserna inom företagsekonomi och juridik, så att du kan känna dig för inom de två huvudområdena på programmet.

Inriktningar

Ekonomi

På denna inriktning fördjupar du dig i ekonomi, matematik och entreprenörskap. Här får du fördjupade kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Du träffar gästföreläsare från näringslivet och du driver ett UF-företag.

Juridik

Här läser du mer juridik kompletterat med psykologi och filosofi. Du lär dig om rättssystemet i ett demokratiskt samhälle och om lagar och avtal som påverkar olika affärsförhållanden. Du får möta dem som arbetar inom rättsväsendet på Gotland - till exempel domare och andra jurister.

Efter gymnasiet

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga kunskapsområden på högskola.

Exempel på yrken efter högre studier

Fastighetsmäklare, aktiemäklare, marknadsförare, säljare, revisor, bankman, bokföringsassistent, advokat, affärsjurist, EU-jurist, skattejurist, nationalekonom, psykolog och journalist är några exempel på yrken du kan rikta in dig på i framtiden.

Elever berättar om programmet

Kontakta Region Gotland

Julia Hallbom
Studie- och yrkesvägledare

Ansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet, ekonomiprogrammet samt försäljnings- och serviceprogrammet.

Mats Karlsson
Programansvarig
Foto på Åsa Hollmark
Åsa Levin Hollmark
Rektor

Ansvarig för bygg- och anläggningsprogrammet, ekonomiprogrammet samt försäljnings- och serviceprogrammet.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00