Kontakt

Jeanette Jussila, legitimerad restauranglärare
E-post: jeanette.jussila@gotland.se
Telefon: 070 – 788 78 80
 

Camilla Jåfs, samordnare yrkesutbildningar
E-post: camilla.jafs@gotland.se
Telefon: 0498 – 20 36 36

 

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Drycker och service

Gotland har en rik dryckestradition och här finns många dryckesproducenter som tillverkar drycker med hantverksmässiga metoder. I yrkesutbildningen Drycker och service ingår kurserna Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 p, och Service och bemötande, 100 p. De ger dig en bra grund att stå på för att arbeta med servering av drycker på ett serviceinriktat och professionellt sätt på café eller restaurang.

I utbildningen får du lära dig om varma drycker såsom kaffe, choklad och te; om deras ursprung, egenskaper, karaktär och användningsområden. Du får också lära dig om vatten, vin, öl och spritdrycker; om odlingsområden, framställningsmetoder och olika tillverkningsprocesser. Provning av drycker samt studiebesök hos dryckesproducenter ingår i utbildningen.

Du får lära dig om svenska och internationella dryckestraditioner och du får kunskaper om vad som avses med ansvarsfull alkoholservering. Du får lära dig serveringsmetoder för bland annat kaffe, vin, öl och måltidsdrycker, att utforma dryckeslistor. Du får möjlighet att praktiskt tillämpa dina kunskaper om servering, blandning och beredning av drycker.

I ämnet service och bemötande får du utveckla kunskaper i att bemöta kunder eller gäster på ett serviceinriktat sätt och hur man tar hänsyn till olika personligheter och individuella önskemål. Undervisningen ska även leda till en utvecklad förståelse av olika gästers behov och krav.

Det kommer att vara två lektionstillfällen i veckan, en gång dagtid för teoriundervisning, preliminärt på tisdagar och ett pass på kvällstid, preliminärt på torsdagar kl 17.30 – 21 ca, för praktiska moment. Schemat är inte fastslaget ännu. När det inte är schemalagd undervisning kan det förekomma hemuppgifter.

Förkunskapskrav: Grundskola eller motsvarande
Studieperiod: Ca 3 månader.
Studietakt: 75%, berättigar till CSN
Sista ansökningsdag: Ingen aktuell start just nu.