Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Digital brevlåda

 • Region Gotland övergår till att skicka viktiga brev till säker digital brevlåda.
 • En del post som Region Gotland sänder ut kommer nu att skickas säkert som elektroniska brev till digitala brevlådor.
 • Endast de som har en säker digital brevlåda kommer att få sin post skickad på det viset.
 • Kontrollera din digitala brevlåda så att du inte missar viktigt post!
 • Vill du inte ha någon digital brevlåda kommer posten som vanligt i din vanliga brevlåda.

Från och med december 2018 börjar Region Gotland att skicka ut en del post i form av säkra elektroniska brev till digitala brevlådor, istället för att skicka dem på papper till vanliga brevlådor. Det gäller till att börja med fakturor och brev relaterade till bygglovsprocessen. Avsikten är att antalet olika meddelanden successivt ska öka.

Vi gör detta för att allt fler kunder önskar få fakturor och andra dokument digitalt, på ett säkert och snabbt sätt. Det är gratis för mottagaren, miljövänligt och sparar skattekronor! Det är enkelt att skaffa en säker digital brevlåda och de flesta upptäcker att det är en praktisk metod att hålla ordning på sin post. Det blir en ny vardagsrutin.

Det är många företag, myndigheter och kommuner som använder digital brevlåda, så när du har skaffat en egen digitala brevlåda, kommer du att få digitala brev från fler än Region Gotland. Ett exempel är din deklaration.

Läs mer om respektive digital brevlåda och välj den du vill använda:

 • e-Boks (du får post från myndigheter, kommuner och företag)
 • Kivra (du får post från myndigheter, kommuner och företag)
 • Min myndighetspost (du får post endast från myndigheter och kommuner)
Sen kan du logga in på din digitala brevlåda från din dator och/eller från en app i din smartphone eller läsplatta.
 
Den gemensamma plattformen som omfattar alla digitala brevlådor heter Mina meddelanden. Användarvillkoren för den hittar du här >>

Hämta posten i din digitala brevlåda

När det kommer post till din digitala brevlåda kan du få någon form av avisering, till exempel ett e-brev eller en notis i din smartphone-app. Då går du till din digitala brevlåda och hämtar din digitala post.

Du får tillgång till din digitala brevlåda både från dator och smartphone. Inloggningen sker med hjälp av godkänd e-legitimation. 

Det är viktigt att du återkommande kontrollerar om du fått post till din digitala brevlåda. Eftersom det handlar om fakturor bör kontroll ske lika ofta som när det gäller din internetbank.

Ordning på din digitala post

Din digitala post lagras i din digitala brevlåda. Med en digital brevlåda får du därför också ett lättöverskådligt arkiv över viktiga dokument

Om du vill kan du hämta posten till din egen dator och eventuellt skriva ut den, men ofta räcker det att läsa informationen på skärmen när du är inloggad på din digitala brevlåda.

Du som redan har en digital brevlåda behöver inte göra något mer för att få post från Region Gotland dit. Eftersom vi är anslutna till tjänsten Mina Meddelanden känner våra system av att du har en digital brevlåda.

Det innebär att bland annat fakturor som innan skickats som pappersutskrift till din vanliga brevlåda, nu kommer att skickas till din digitala brevlåda.

Så länge du inte har valt någon digital brevlåda, får du din post från Region Gotland precis som innan: på papper i din vanliga brevlåda. En annan möjlighet för att slippa pappersfakturor är att välja e-faktura eller autogiro.

 • Säkert! Den digitala posten överförs på ett säkert sätt, till skillnad från vanlig e-post. Du loggar in med godkänd e-legitimation. Tryggt för både dig och avsändaren. Det finns möjlighet att få notiser när det kommit digital post via e-post, sms samt notiser direkt i appen.
 • Praktiskt! Använd din dator, smartphone eller läsplatta. Dina dokument lagras i din digitala brevlåda och det är enkelt att få överblick där. Du slipper leta bland all din e-post eller all din papperspost. Om du vill kan du enkelt ladda ner dokument och eventuellt skriva ut dem.
 • Bekvämt! Så länge du har med dig en smartphone, läsplatta eller dator, kan du kontrollera din digitala brevlåda från alla platser som har tillgång till internet.
 • Miljövänligt! Ju fler dokument som skickas till din digitala brevlåda, desto färre papper för dig att hantera, samtidigt som vi sparar på miljön.
 • Billigt! Genom att vi kan ersätta allt fler utskick med säkra elektroniska utskick till digital brevlåda, minskar vi våra kostnader för tryck och porto (i förlängningen minskas kostnaderna för skattebetalarna).
 • Allt fler myndigheter och företag börjar skicka digital post till säkra digitala brevlådor, så du kan förvänta dig att få fler utskick den vägen allt eftersom.