En detaljplan består av en plankarta och en planbeskrivning, och är ett juridiskt bindande kontrakt mellan Region Gotland, markägare och grannar. En detaljplan gäller tills dess att den upphävs eller en ny detaljplan antas för samma område. I plan- och bygglagen (PBL) finns bestämmelser om i vilka situationer en detaljplan ska göras. Det kan behövas en ny detaljplan om man vill bygga i känsliga miljöer, där flera intressen kolliderar eller om byggande på platsen innebär betydande miljöpåverkan. Det är bara kommunen som kan besluta att ta fram och anta en detaljplan.
Finns det en detaljplan där du vill bygga?
Om du ska bygga eller om du är intresserad av ett område som det ska byggas i är det viktigt att du tar reda på om det finns en detaljplan för området eller inte.
Ansöka om planbesked
Om du vill bygga nya bostäder, starta verksamheter eller något annat som kräver en ny detaljplan ska du först ansöka om planbesked. Du behöver också ett planbesked om du vill upphäva eller ändra en befintlig detaljplan. Med ett planbesked får du ett snabbt och tydligt besked om åtgärden är lämplig utifrån översiktsplanen och allmänna intressen.
Vad behövs för att ta fram en detaljplan?
I samband med planläggning ska alltid en undersökning om betydande miljöpåverkan göras. För att ta fram en detaljplan krävs också oftast flera olika typer av utredningar. Det kan exempelvis vara:
- Miljökonsekvensbeskrivning
- Naturvärdesinventering
- Hydrologisk och/eller geoteknisk undersökning som bland annat studerar markområdets jord- och grundläggningsförutsättningar och eventuell påverkan på grundvatten
- Arkeologisk undersökning
- Vatten- och avloppsutredning
- Perspektivskiss
För att alla berörda ska garanteras inflytande över nya detaljplaner, hur de utformas och genomförs samråder regionen med planförslaget.