Sök

Misstänkt sabotage

Information avser det misstänkta sabotage som skedde helgen 1-2 mars 2025 mot en av Region Gotlands råvattenpumpar. Dricksvattnet var opåverkat av händelsen.

Misstänkt sabotage mot råvattenpumpar – dricksvattnet är opåverkat

Publicerat måndag den 3 mars, klockan 12.54

Under helgen upptäcktes en avvikelse vid en av Region Gotlands VA-anläggningar. Larmsystemet signalerade att det skett en påverkan vid en råvattenpump.

Drifttekniker undersökte platsen, såg att någon brutit upp ett skåp och att strömmen till pumpen hade brutits. Skadan åtgärdades under helgen och pumpen är åter i drift.

– Vi kan se att det är mänsklig påverkan som orsakat skadan, säger Patrik
Johansson, enhetschef VA-avdelningen. Det är viktigt för boende på Gotland att veta är att det inte blivit någon påverkan på dricksvattnet.

Region Gotland arbetar med säkerhetsfrågan som ett normalt inslag i det dagliga arbetet. Dricksvattensystemet larmade och Region Gotlands drifttekniker anmälde det enligt rutin till polisen.

Region Gotland samarbetar med polisen och hänvisar till den pågående
polisutredningen.

Patrik Johansson, enhetschef VA, berättar om det misstänkta sabotaget och hur Region Gotland jobbar med information och säkerhet.

Frågor och svar

Vad har hänt?

Under helgen upptäcktes en avvikelse vid en av Region Gotlands VA-anläggningar. Systemet signalerade att det skett en påverkan vid en råvattenpump. Drifttekniker undersökte platsen, såg att någon brutit upp ett skåp och att strömmen till pumpen hade brutits. Skadan åtgärdades under helgen och pumpen är åter i drift.

Hur allvarligt kunde det ha blivit?

Vi bedömer att det inte fanns några direkta konsekvenser för allmänheten. Däremot ser vi allvarligt på att någon har påverkat vår utrustning. Vi samarbetar med polisen och väntar på resultatet av deras brottsplatsundersökning.

Kan det finnas fler incidenter som ännu inte har upptäckts?

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning både på plats och i närliggande områden och har inte funnit några fler incidenter.

Varför tog det så lång tid innan information kom från Region Gotland?

I efterhand ser vi att vi kunde ha varit snabbare med att berätta att vi inte hade mer bekräftad information att ge och att vi utreder händelsen.

Vi behövde tid för att säkerställa att den information vi gav var korrekt och inte skapade onödig oro. Eftersom det handlar om samhällsviktig och skyddsvärd information enligt sekretesslagstiftningen (OSL 2009:400), kan vi inte ge detaljer om plats eller produktion.

Händelsen väcker oro. Vad tänker ni om det?

Vi förstår att folk är oroliga och att detta är en angelägen fråga. Vi arbetar för att ge så korrekt information som möjligt, och vi måste ta oss tid att säkerställa att ingen desinformation sprids. Vi vill att allmänheten ska känna sig trygg i att den information vi ger är korrekt.

Varför kan ni inte ge mer detaljer om vad som har hänt?

Vi måste säkerställa att skyddsvärd information inte hamnar i fel händer och orsakar samhällsstörningar. Därför kan vi inte ge detaljer om varifrån dricksvatten levereras, var våra verk finns, vilken utrustning och kapacitet vi har, eller information om leverantörer och reservkraft. Detta är för att säkerställa att det alltid finns rent dricksvatten till allmänheten.

Region Gotlands vägledning i informationssäkerhet Pdf, 249.8 kB.

Är regionens säkerhetsåtgärder tillräckliga?

VA-systemen följer riktlinjer för säkerhet och robusthet. Vi arbetar med fysiskt skydd, informationsskydd och skydd för personalen. Vi prioriterar beredskap och säkerhet, särskilt inom vår verksamhet. Vi har bemanning dygnet runt och möjlighet att leverera vatten från olika platser.

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 mars 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt