Region Gotlands arkitekturpris
Region Gotlands arkitekturpris är till för att uppmärksamma och lyfta fram goda exempel på arkitektur på Gotland.
Arkitekturpriset delas ut för att engagera och uppmuntra till det offentliga samtalet om samhällsbyggnad på Gotland. Region Gotland vill på detta sätt uppmärksamma projekt som genom god gestaltning har tillfört arkitektoniska kvaliteter och bidragit till att förstärka eller utveckla Gotlands gestaltade livsmiljö.
Priset tilldelas väl gestaltade livsmiljöer och kan vara byggnader, bebyggelsemiljöer och andra livsmiljöer som tillfört nya arkitektoniska värden till sin miljö eller i samhället i stort. Arkitekturpriset för 2024 kan ges för nybyggnationer, ombyggnationer, tillbyggnationer eller restaureringar av byggnader, anläggningar eller miljöer som färdigställts under 2021, 2022 eller 2023.
Arkitekturpriset består av äran, ett diplom och en plakett. Vinnaren utses av miljö- och byggnämnden.
Arkitekturpriset 2024
Årets arkitekturpris delas ut under miljö- och byggnämndens sammanträde den 21 oktober.
Årets nominerade bidrag är:
- Tillbyggnad av bostadshus i Bunge
- Nybyggnad av bostadshus i Tofta
- Snäck Vidhave, turistanläggning trähushotell
- Gotlands regemente P18, multifunktionsbyggnad
Tillbyggnad av bostadshus, Bunge
Arkitekt: Göran Radhe
Byggentreprenör: J3 Bygg
Motivering:
Detta projekt exemplifierar på ett vackert sätt hur en byggnad kan utvecklas i takt med livet, snarare än att byggas om från grunden. Med ett genomtänkt förhållningssätt och djup respekt för det liv som ska levas i huset har man skapat en tillbyggnad som kompletterar det ursprungliga huset, utan att dominera det. Tillbyggnaden ställer sig medvetet vid sidan och låter den ursprungliga strukturen behålla sin stolthet och karaktär, samtidigt som den nya delen både tar tillvara på de fantastiska vyerna över ett öppet landskap med flygfält, natur och hav som möter horisonten, och på ett medvetet sätt knyter ihop volymerna interiört. Köket ligger i den gamla delen, i den nya placeras vardagsrummet och i länken dem emellan inryms matrummet.
Den nya planlösningen förenar skönhet och funktion, och skapar en harmonisk plats för socialt familjeliv och avkoppling. Projektet är dessutom ett bevis på hur en bostad kan utvecklas som en dynamisk process över tid, där både platsens potential och de boendes behov får möjlighet att forma byggnadens tillväxt. Arkitekturen uttrycker flexibilitet och tidlöshet, samtidigt som den vittnar om en känsla för hur ett hem kan förändras och förädlas i takt med det liv som utspelar sig där.
Nybyggnad bostadshus, Tofta
Arkitekt: Johan Sundberg arkitekter
Byggentreprenör: Congard Bygg AB
Motivering:
Diskret integrerat i ett detaljplanelagt bostadsområde framträder detta bostadshus som en harmonisk helhet bestående av en huvudbyggnad, en mindre komplementbyggnad och en omsorgsfullt anlagd trädgård. Husets största styrka ligger i den exceptionella omsorgen om detaljerna – mötet mellan materialen och hur ljuset framträder i de olika rummen. Det ger byggnaden en unik kvalitet. Här blir arkitekturen inte bara en fysisk struktur, utan en subtil kommunikation som genomsyras av lugn och omtanke.
Byggnaden förmedlar på ett sätt ett löfte om trivsel, som om den säger: "Jag tar ansvar för ditt välbefinnande." Detta är ett enastående exempel på hantverk där precision och estetisk känslighet möts, vilket resulterar i en arkitektur som står ut genom sin diskreta men tydliga kvalitet.
Snäck Vidhave – turistanläggning trähushotell
Arkitekt: Tengbom
Byggaktör: Novature AB
Byggentreprenör: Kibbas
Motivering:
Vidhave har på ett skickligt sätt omdefinierat hotellkonceptet genom att förena det med en småskalig bostadsupplevelse som smälter naturligt in i det omgivande landskapet. De varsamt placerade byggnaderna lyckas balansera mellan offentlighet och avskildhet, där övergången mellan gemensamma och privata utrymmen är naturligt tydlig och genomtänkt. Genom en omsorgsfull planering, placering och fasadutformningen av byggnaderna har man lyckats bevara en småskalig och varierad karaktär trots en omfattande exploatering, vilket vittnar om arkitekternas lyhördhet för platsens unika särdrag och topografi.
Arkitekturen är en hyllning till både tradition och modernitet genom sina timrade byggnadstekniska lösningar. De ärliga och naturliga materialen som genomgående används, både invändigt och utvändigt, skapar en känsla av äkthet och enkelhet. Varje kvadratmeter är noggrant optimerad för att möta de tillfälliga behoven hos olika besökare, vilket gör att arkitekturen både är funktionell och anpassningsbar.
Vidhave presenterar en arkitektur som finner sin styrka i enkelheten. Projektet erbjuder en gestaltad livsmiljö som inte bara riktar sig till tillfälliga besökare, utan också välkomnar de lokala gotlänningarna till att använda området för rekreation och avkoppling i sin vardag. Det är en gestaltad livsmiljö som både öppnar upp och inkluderar, utan att kompromissa med sin integritet.
Gotlands regemente P18 – multifunktionsbyggnad
Arkitekt: CF Möller
Byggaktör: Fortifikationsverket
Byggentreprenör: PEAB
Motivering:
Den nya anläggningen på P18 står i ett landskap som är både avskilt och exponerat, ett möte mellan karg natur och strategisk funktion. Byggnaden anammar sitt sammanhang med en varsam men distinkt arkitektonisk närvaro som reflekterar den omgivande miljöns råhet och skönhet. Genom en genomtänkt materialitet och formgivning visar byggnaden respekt för platsens historia och kultur, samtidigt som den bidrar till det moderna samhällets behov.
Arkitekturen är ett utmärkt exempel på hur man kan förena estetik och funktion, samtidigt som den aktivt förbättrar den gestaltade livsmiljön. Byggnaden blir en påminnelse om arkitekturens betydelse i vardagen och för de som dagligen verkar här, där både det praktiska och det estetiska samspelar för att skapa en hållbar och inspirerande arbetsplats.
Tidigare års pristagare
Pristagare 2023: Villa Meltem
Region Gotlands arkitekturpris 2023 tilldelas Villa Meltem, ett bostadshus med rum för yogaverksamhet, i Salthamn norr om Visby.
Motivering:
”Villa Meltem är främst resultatet av noggranna studier av platsens förutsättningar, byggnadens funktioner och sambanden mellan de tempererade rummen, det omgivande landskapsrummet. Materialvalet i byggnaden är sparsmakat och spelar även det en avgörande roll för helhetsupplevelsen.
Martina Eriksson arbetar med ett begränsat antal material och produkter, såsom trä, sten, puts, ull och glas, som i huvudsak är lokalt framställda på Gotland. Exteriört är Villa Meltem väl integrerad i landskapet. Interiört har skapats en bostad med rum för yogaverksamhet som genom sina olika skikt kan växa och krympa efter behov i takt med årstidernas växlingar.
Martina Erikssons arkitektur präglas av både yrkesmässig integritet och lyhördhet för beställarens behov, vilket tydligt återspeglas i Villa Meltem. Genom sina projekt utforskar Martina Eriksson viktiga och grundläggande frågor om människans behov av att bo, verka och leva, och vilka avtryck detta ger på den gemensamma livsmiljön.
Villa Meltem är trots sin enkelhet ändå exklusiv. Frågan är om de tankar om arkitektur och hållbarhet som format Villa Meltem också är omsättbara i normal bostadsproduktion, med sina tuffa ekonomiska villkor, eller är ambitionen där för låg? Det är en viktig och ännu obesvarad fråga. Det råder dock ingen tvekan om att Martina Eriksson ger röst åt dessa frågor och presenterar tankeväckande svar i sina projekt.
Det är kombinationen av vision, arbetssätt, utförande och resultat, från detalj till helhet, som gör Villa Meltem värd att prisas som en byggnad, med hög arkitektonisk kvalitet, som hör hemma på Gotland.”
Villa Meltem
Arkitekt: Martina Eriksson, m arkitektur
Byggare: Bernard Klosowski, Öjns hus & bygg
Byggherre: Meltem Düzakin
Textilformgivare: Barbro Lomakka, Studio Lomakka
Konstruktör: Peter Kristensson, Algeba Byggkonsulter
Pristagare 2022: Honnörsparken
2022 års Arkitekturpris delades ut till Honnörsparken i den nya stadsdelen Artilleriet i Visby.
Stadsdelsparken utgör en del i ett grönt stråk som nu löper från ringmuren, via kyrkogården och genom den nya stadsdelen.
Beställare av Honnörsparken är teknikförvaltningen och priset togs emot av stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson tillsammans med representanter från entreprenören NCC Nyberg.
Motivering:
"Honnörsparken är Visbys nyanlagda stadsdelspark i stadsdelen A7. Den sträcker sig i en långsmal form genom stadsdelen, hela vägen från Allégatan och österut.
Honnörsparken är mycket mer än bara en lekpark av allra högsta kvalitet. Från den omgivande bebyggelsen gör sig parken tillgänglig, för olika behov och aktiviteter, öppen, trygg och användbar. Helheten utgörs av en väl sammanhållen sekvens av parkrum, med varierad karaktär.
Den nya parken utgör ett bra exempel på den omsorgsfullt utformade parkens betydelse för kvaliteten på den gestaltade livsmiljön i stadsdelen i sin helhet.
Genom sin form och sitt innehåll utgör Honnörsparken ryggraden i den nya stadsdelen. Honnörsparken är en park i tiden och för framtiden."
Hedersomnämnande 2022
År 2022 delade Region Gotland för första gången ut ett hedersomnämnande till Arkitekturpriset. Det gick till Innovitaskolan på Visborgsområdet, där en äldre kontorsbyggnad framgångsrikt omvandlats till skollokaler för 150 elever.
Bakom ombyggnaden står arkitekten Petra Lindfors vid Visbyark och det beställande fastighetsbolaget Stenvalvet.
Pristagare 2021: Kvarteret Visby Järnvägen 4
Region Gotlands arkitekturpris 2021 tilldelas bostadsprojektet på fastigheten/kvarteret Visby Järnvägen 4 (mellan Peter Hardings väg och Mejerigatan).
Arkitekt: Koncept Arkitektur och Design ÅF AB
Beställare: Gillöga AB
Entreprenör: Nybergs Entreprenad AB
Motivering:
”Kvarteret Visby Järnvägen 4 möter staden med tydliga äldre gotländska referenser, men nu i en modern och stadsmässig gestaltning. Insidan bjuder på en väl utformad grön gårdsarkitektur och bostadsmiljö med höga rumsliga kvaliteter. Med projektet har Visby fått ett nytt bostadskvarter, där en god bostadsmiljö går hand i hand med hög arkitektonisk kvalitet.
Mot staden bidrar kvarteret förtjänstfullt till att hela och förädla stadsbilden längs Peder Hardings väg, samtidigt som ringmuren och innerstaden visas vederbörlig hänsyn. Mejerigatan har förvandlats till ett slingrande och väl gestaltat gaturum. Trots ett begränsat utrymme och ändringar i projektet, har kärnan i den ursprungliga visionen för kvarteret kunnat behållas i det färdiga resultatet. Projektet är en god förebild för bostadsbyggandet på Gotland i allmänhet och för den fortsatta utvecklingen av närområdet i synnerhet.”
Tidigare års pristagare
2020
Körsbärsgården i Sundre; konsthall, skulpturpark och trädgård
2019
Ängskyrkogården vid Norra kyrkogården, Visby
2018
Wisbygymnasiet, ombyggnad av F-huset
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 20 september 2024