Region Gotland utreder möjligheten för ny ishall
Här hittar du information om den planerade ishallen i Visby, samt en sammanställning av de vanligaste frågorna och svaren.
Ärendet behandlades i regionfullmäktige den 18 november 2024 och då togs beslut om återremittering. Återremittering innebär att ärendet behöver kompletteras med ytterligare utredningar.
Visby ishall byggdes 1975 och uppfyller inte längre alla behov som finns för issporter idag. För att adressera detta beslutade regionstyrelsen att en förstudie för en ny ishall skulle genomföras.
Förstudien visar att det behövs två isytor i Visby. Isytorna är tänkta att ge barn och ungdomar bättre möjligheter till en aktiv fritid, samt hjälpa föreningslivet att utvecklas sportsligt.
I samband med förstudien undersöktes också om det var bäst att bygga en ny isyta ihop med den gamla ishallen, eller om det skulle vara bättre att bygga helt nytt på en annan plats. Slutsatsen var att det är bäst att bygga en helt ny ishall.
Förslaget är att Region Gotland lånar ut pengar till Visby Roma HK för bygget av en ny ishall.
Baserat på förstudien gjorde Region Gotland en utredning om olika sätt att driva och finansiera en ny ishall. Utifrån utredningen beslutade regionstyrelsen att Region Gotland ska:
- låna ut pengar till föreningen Visby Roma HK som ska bygga, och äga, ishallen
- ge driftstöd till Visby Roma HK för att driva anläggningen
- teckna avtal med Visby Roma HK som ger Region Gotland rätt att hyra tider i ishallen.
Vanliga frågor och svar
Hur ska byggandet av ishallen finansieras?
Den ska till den största delen finansieras med lånade pengar. Lånet beräknas idag uppgå till 258 miljoner kronor.
Vem ska bygga och äga den nya ishallen?
Region Gotland kommer att låna ut pengar till Visby Roma HK, så att de kan bygga, äga och driva ishallen.
Varför kan inte Region Gotland bygga, driva och äga hallen själv, på samma sätt som man gör med den nuvarande ishallen på Rävhagen?
Den nuvarande ishallen behöver åtgärdas och regionen har en ansträngd ekonomi. Den styrande politiska majoriteten har bedömt att alternativet att låna ut pengar till Visby Roma HK, är en framkomlig väg för att förverkliga en ny ishall. Det finns en tro på att en idrottsförening kan bygga billigare, än regionen.
På vilket sätt ska Region Gotland bidra i övrigt?
När ishallen är byggd så kommer det att bli driftskostnader. Beräkningar i förstudien visar att det kommer kosta 23 miljoner kronor per år att driva anläggningen. I förslaget som ligger för beslut kommer Visby Roma HK att få ett driftstöd på 16,3 miljoner kronor per år, av Region Gotland, vilket täcker ungefär 70 procent av driftskostnaderna. Om man lägger ihop regionens beräknade driftsbidrag och den kommande hyran i nyttjanderättsavtalet så blir den sammanlagda kostnaden för Region Gotland 22,5 miljoner kronor per år.
Hur mycket kostar ishallen på Rävhagen att driva idag?
Ishallen på Rävhagen kostar i dagsläget 4 miljoner kronor för Region Gotland att driva per år. Samtidigt har hallen ett stort renoveringsbehov, inom ett par år beräknas det till upp emot 5 miljoner kronor för byte av bland annat sarg och belysning.
Hur kommer allmänheten att få tillgång till ishallen?
Region Gotland kommer att teckna ett nyttjanderättsavtal med Visby Roma HK för att hyra istider för totalt 6,2 miljoner kronor årligen. Mellan vecka 31 och vecka 17 hyr Region Gotland 5 745 timmar i ishallen, vilket motsvarar ungefär 20 timmar per dag. Dessa timmar är sedan tillgängliga att hyra för föreningar, skola och allmänhet.
Att låta en förening låna så här mycket pengar av regionen är nytt. Vilka regler gäller?
Upplägget av finansieringen är inte prövat i dagsläget, även om det tillämpas på andra ställen. Lite förenklat är det LOU, Eu:s regelverk och om föreningslån är i linje med kommunallagen som gäller. I övrigt har fullmäktige tagit beslut om ”Kriterier och process för lånefinansiering vid nybyggnation av idrottsanläggning” (2024-06-19). Där framgår vilka regler som gäller. Om en förening uppfyller alla de kraven så kan lånefinansiering bli aktuellt även i andra projekt
Vilka positiva effekter har lyfts fram?
Den nya ishallen beräknas ge fler turister till Gotland, tack vare fler evenemang och gästnätter. Det öppnar också upp för andra stora arrangemang, som konserter och mässor.
Vad finns det för negativa aspekter?
Upplägget är oprövat juridiskt. Region Gotland behöver låna 258 miljoner kronor och det minskar utrymmet för andra lån och behov som finns inom regionen. Region Gotland ligger redan i dag nära taket för sitt låneutrymme. Regionen kommer även att ge ett bidrag till driften på cirka 17 miljoner kronor per år som kommer att behöva finansieras med skattemedel, vilket kan inverka negativt på andra verksamheter.
När ska ishallen vara klar?
Tidplanen är beroende av processen kring finansiering och markanvisning, men anläggningen beräknas stå klar under 2027. Innan regionens mark kan tilldelas Visby Roma Hockey behövs fler undersökningar, bland annat om trafik, parkering, dagvattenhantering och grundvattnets nivåer. Dessa utredningar pågår just nu för att kunna fatta ett välgrundat beslut.
Var ska ishallen byggas?
Den planeras att ligga på Visborgsområdet: Visby Visborg 1:9. Det finns två möjliga placeringar, en i den norra delen och en i den södra delen av området. Just nu pågår undersökningar för att hitta den bästa platsen för hallen. Innan regionens mark kan tilldelas Visby Roma Hockey behövs fler undersökningar, bland annat om trafik, parkering, dagvattenhantering och grundvattnets nivåer. Dessa utredningar pågår just nu för att kunna fatta ett välgrundat beslut.
Var hittar jag handlingar i detta ärende?
Du har rätt att ta del av vissa av regionens allmänna handlingar. Här berättar vi hur du gör för att få tillgång till dem: Allmänna handlingar.
I kallelsen till ärendet om ishall som behandlades den 18 november 2024 finns fyra handlingar som är underlag i ärendet. Dessa hittar du här: 2024-11-18 regionfullmäktige, punkt nummer 9 –Återrapportering av uppdrag. Förstudie ishall.
Ishallens ärendenummer är RS 2022/1213.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 november 2024