Attefallstillbyggnad
En attefallstillbyggnad är en mindre tillbyggnad på ett en- eller tvåbostadshus som inte behöver bygglov om den uppfyller vissa krav. För att få bygga en attefallstillbyggnad ska du istället göra en anmälan och få ett startbesked. Du behöver även få ett slutbesked innan du börjar använda det du har byggt.
Behöver jag ansöka om bygglov?
Nej, men du behöver göra en anmälan om:
- Tillbyggnaden ska byggas på ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Detta gäller både för åretruntbostäder och för fritidshus.
- Det är den första attefallstillbyggnaden på ditt bostadshus. Du får bara bygga attefallstillbyggnader vid ett tillfälle.
- Den totala bruttoarean på tillbyggnadens alla våningsplan är högst 15,0 kvadratmeter.
- Tillbyggnaden inte är högre än bostadshusets taknock.
- Placeringen av tillbyggnaden är minst 4,5 meter från närmsta fastighetsgräns, eller inom 4,5 meter med grannens medgivande.
Finns det undantag?
Ja, du behöver ansöka om bygglov om:
- Byggnaden eller det område byggnaden ligger i är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Se vilka områden detta är i undantagskartan.
- Tillbyggnaden placeras närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter mot allmän plats (till exempel gata, park eller cykelväg) eller närmare än 4,5 meter mot en fastighet där grannen inte godkänner placeringen.
- Åtgärden kräver bygglov enligt områdets detaljplan. I detaljplaneportalen kan du se vad som gäller.
- Du vill göra en tillbyggnad på till exempel ett attefallshus, en komplementbyggnad, en kolonistuga eller en stuga som ingår i en semesteranläggning.
Att tänka på
- När du bygger en attefallstillbyggnad inom detaljplan kan du bortse från vissa bestämmelser. Till exempel är det möjligt att bygga på ”prickad mark” (mark som inte får bebyggas) och den totala byggnadsarean får vara större än den tillåtna arean.
- Attefallsåtgärder får bara användas för privata bostadsändamål och inte för till exempel företagsverksamheter.
- Ett en- eller tvåbostadshus får byggas till med högst en attefallstillbyggnad. Detta ändras inte om byggnaden exempelvis säljs och får en ny ägare.
- Om du vill göra en tillbyggnad inom strandskyddat område (oftast 100 meter från hav, sjö eller annat vattendrag) behöver du ansöka om både strandskyddsdispens och göra en anmälan.
- För attefallstillbyggnader gäller samma nybyggnadsregler som för vanliga tillbyggnader avseende bland annat tillgänglighet, rumshöjd, dagsljus, brandkrav och energikrav.
- Alla ändringar av en byggnad ska anpassas till platsen och utföras varsamt så att byggnadens värden och kvaliteter tillvaratas.
- Du ska själv ansöka om och få slutbesked innan du får börja använda den färdiga tillbyggnaden, annars riskerar du tillsyn och byggsanktionsavgift i efterhand.
- Det är möjligt att uppföra flera bygglovfria åtgärder på din tomt om vissa krav är uppfyllda, till exempel en friggebod, ett attefallshus, två takkupor, inreda ytterligare en bostad samt bygga en skyddad uteplats.
Vilka handlingar ska jag skicka in
Till din anmälan ska du skicka med:
- Situationsplan i lämplig skala (till exempel 1:400) baserad på underlag från Lantmäteriet. Antigen i form av ett utdrag från Min karta eller, om placeringen ligger inom 4,5 meter från närmsta fastighetsgräns, en förrättningskarta från Mina sidor. Rita in tillbyggnaden och alla byggnader på fastigheten samt inom 9 meter på angränsande grannfastigheter. Det ska tydligt framgå vad som är befintligt bostadshus och vad som är den tänkta tillbyggnaden. Måttsätt tillbyggnaden och avståndet till alla byggnader inom 9 meter. Ange även ett vinkelrätt mått från den närmsta fastighetsgränsen om tillbyggnaden placeras närmare gräns än 4,5 meter. Ritningen ska innehålla norrpil och skalstock.
- Eventuella medgivanden från grannar ska stå skrivna på situationsplanen samt på alla plan- och fasadritningar (signatur, namnförtydligande, grannens fastighetsbeteckning och datum). Kom ihåg att alla delägare behöver underteckna handlingarna. Observera att det kan krävas ett kompletterande grannehörande utförd av miljö- och byggnämnden i ärendet.
- Planritning i skala 1:100. Redovisa rumsanvändning och fast inredning på alla våningsplan. Vilken del som är befintlig respektive tillbyggd ska framgå tydligt. Ritningen ska vara måttsatt och innehålla skalstock.
- Sektionsritning i skala 1:100. Redovisa en genomskärning av tillbyggnad och bostadshus där marknivåer, grundläggning, vånings-, byggnads- och nockhöjder samt takvinkel framgår. Vilken del som är befintlig respektive tillbyggd ska framgå tydligt. Ange på planritningen var sektionen är tagen. Sektionsritningen ska vara måttsatt och innehålla skalstock.
- Fasadritningar i skala 1:100. Redovisa bostadshusets utseende efter tillbyggnad. Vilken del som är befintlig respektive tillbyggd ska framgå tydligt. Fasadritningarna ska ange väderstreck, vara måttsatta samt innehålla skalstock.
- Kontrollplan. Beskriv i kontrollplanen de kontroller som kommer att genomföras under byggprocessen. Kontrollpunkterna ska avse kritiska arbetsmoment och vara anpassade till ditt projekt. För kontrollen ska det även framgå vem som utför den, hur den görs, vad den svarar mot (ritning eller regel) samt resultat. Utgå gärna från våra exempel på kontrollplaner.
- Teknisk beskrivning. Hela tillbyggnaden samt dess infästning mot befintligt bostadshus ska beskrivas från grund till taknock med materialval och dimensioner. Beskriv gärna byggnadsdel för byggnadsdel: golv, väggar, tak, fönster och dörrar. Beskriv även tekniska installationer såsom eldstad, värmesystem och ventilation. Ta gärna hjälp av våra exempel på tekniska beskrivningar.
- Brandskyddsbeskrivning som redovisar tillbyggnadens påverkan på bostadshusets brandskydd i form av till exempel utrymningsvägar, brandavskiljande gränser och placering av brandvarnare. Om andra byggnader finns inom 8 meter ska det även framgå hur skydd mot brandspridning mellan byggnader är utformat.
Du kan också behöva skicka med:
- Konstruktionsritning i lämplig skala (till exempel 1:20) om den tekniska beskrivningen inte är tillräcklig för att redovisa tillbyggnadens konstruktion.
- Vatten- och avloppsritning i skala 1:100 eller 1:50 som visar var ledningar är dragna om vatten och avlopp ska installeras i tillbyggnaden.
- Energiberäkning som redovisar energianvändningen om tillbyggnaden väsentligt påverkar bostadshusets energiprestanda.
- Fotografier på den befintliga byggnaden kan underlätta bedömningen av ditt ärende. Ange fasadernas väderstreck på fotona.
Alla ritningar ska vara fackmässigt utförda. Detta innebär bland annat att de ska vara läsbara, skalenliga och måttsatta samt innehålla skalstock, angivna väderstreck och fastighetsbeteckning. På eventuella kompletteringar och ändringar som du skickar in ska det även stå med ditt ärendenummer. Se våra exempelritningar för stöd.
Observera att ovanstående lista på handlingar inte är fullständig. Det kan krävas fler handlingar beroende på vad du vill göra och hur förutsättningarna ser ut i ditt fall. Om det behövs fler handlingar kommer du att få chans att komplettera din ansökan efter att vi granskat den.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 november 2024