Sök

Bokstart Gotland

Bokstart Gotland är en föräldrastödjande insats med syfte att bidra till barns språkutveckling. Tillsammans med familjer vill vi ge de yngsta en god start i livet.

En man läser högt för en flicka ur en bok om dinosaurier.

Foto: Susanne Kronholm

Läs med ditt barn

Forskning visar att tidig högläsning med små barn är positivt för deras språkutveckling. Att läsa tillsammans utökar deras ordförråd och bidrar i längden till barnets läs- och skrivförmåga.

Vid sidan av det stärker lässtunden relationen mellan barn och vuxen. Med andra ord kan den där mysiga sagostunden göra en stor skillnad för barnet!

Så kommer ni igång med läsningen

I den här filmen ger vi tips på hur ni kan komma igång med lässtunden. Filmen är producerad av Bokstart Gotland, Region Gotland.

Så arbetar vi

Bokstart Gotland vänder sig till familjer med barn i åldrarna 0–5 år. Vi informerar och inspirerar till högläsning, prat och sång. Bland annat genom boksamtal, hembesök, kapprumsbibliotek och babystunder.

Bokstart Gotland är ett samarbete mellan barnhälsovården, folkbiblioteken, förskolorna, öppna förskolan, familjehemsenheten och logopedmottagningen.

Hembesök och boksamtal

Alla öns förstagångsföräldrar blir erbjudna att vara med i Bokstart Gotland. De som tackar ja får två hembesök av oss. Det första när barnet är 6 månader och det andra vid 11 månader. Under hembesöken samtalar vi om språkutveckling och högläsning. Barnet får även böcker av oss.

Via BVC får alla familjer som är med i barnhälsovårdens program ett boksamtal med en sjuksköterska när barnet är 8 månader. Då får barnet boken Knacka på som gåva.

Familjehemsplacerade barn mellan 0 och 5 år erbjuds hembesök i familjehemmen.

Kvinna och barn i hemmamiljö läser ur en bok tillsammans under ett bokstartsbesök.

Foto: Susanne Kronholm

Kapprumsbibliotek

En annan del av Bokstart Gotland är satsningen på små bibliotek i förskolornas kapprum. De innehåller biblioteksböcker som familjer kan låna hem för att läsa tillsammans. Fler och fler av öns förskolor väljer att skapa ett kapprumsbibliotek, i samarbete med biblioteken på Gotland.

Att främja läsning och språkutveckling är en del av förskolans uppdrag, och de arbetar med detta på många olika sätt. Till exempel genom högläsning och samtal om böckerna de läser.

Babystunder

Flera av Gotlands bibliotek erbjuder babysagostunder. De riktar sig till bebisar som är mellan 3 och 12 månader och deras föräldrar. Man rimmar, ramsar och läser böcker tillsammans med sagostundens ledare.

Öppna förskolan Myllan har också olika babygrupper med fokus på rim, ramsor, sång, prat och läsning.

Bokstart Gotland – samverkan för små barns språkutveckling

En informationsfilm om Bokstart Gotlands samverkan. Filmen är producerad av Bokstart Gotland, Region Gotland.

Bokstart nationellt

Program liknande Bokstart finns i närmare 30 länder. I Sverige har Bokstart pågått sedan 2014. Bokstart Gotland startade under 2018 som ett treårigt projekt med medel från Kulturrådet. Från och med april 2021 är satsningen permanent på Gotland.

Forskning och resultat

Bokstart Gotlands projektrapport

Denna rapport presenterar de erfarenheter och utmaningar som Bokstart Gotland upplevde under projektåren­­. I rapporten får man följa resan från projektstart till att bli en viktig del i ordinarie verksamhet.

Rapporten är skriven av Catharina Ampler, tidigare projektledare för Bokstart Gotland, och Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare på enheten för biblioteksutveckling.

Forskningsrapport om Bokstart Gotland

Forskaren Annika Hillbom följde Bokstart Gotland under projekttiden. I forskningsrapporten Bokstartsprojektet på Gotland - Utmaningar och möjligheter med en lässatsning för barn 0–3 år redogör hon sina resultat.

Annika Hillbom är verksam vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.

Webbinarium – praktik och forskning

Hur kan praktik och forskning kring ett Bokstartsprojekt se ut? Den frågan lyfter man i detta webbinarium som sändes den sjunde september 2022.

I webbinariet berättar Rose-Marie "Rosa" Larsson-Cedendahl, tidigare samordnare för Bokstart Gotland, och Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare vid Biblioteksutveckling Gotland, om den lärprocess man varit med om under projektåren 2018­­–2021.

Webbinariet arrangerades av Bokstart Gotland i samarbete med Kulturrådet och Region Gotland.

För dig som möter familjer i ditt yrke

Att stödja och inspirera föräldrar till att läsa med yngre barn

En föreläsningsfilm med Sara Wijk för personal inom barnhälsovård, förskola, bibliotek med flera. I filmen läses boken Tiger Tiger Tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren. Filmen är producerad av Bokstart Gotland i samarbete med Språkstegen i Region Blekinge och Region Kronoberg.

Emelie Stenqvist

Samordnare Bokstart Gotland

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00 (Skärtorsdag - knappval 1 och 9 stänger 14.00)