Sök

Barn- och fritids­programmet

Barn- och fritidsprogrammet riktar sig till dig som tycker om att jobba med människor med olika förutsättningar och framför allt barn och ungdomar.

Elever som redovisar skoluppgift.

Om utbildningen

På barn- och fritidsprogrammet inriktar du dig mot ett pedagogiskt yrke. Efter utbildningen är du redo att börja arbeta som exempelvis barnskötare eller elevassistent.

Människors lärande och växande, hälsa och levnadsvanor och olika former av hälsofrämjande arbete är centrala kunskapsområden under utbildningen. Etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter är andra ämnen du får studera.

Du får lära dig att utveckla dina ledaregenskaper genom att planera och organisera aktiviteter för både barn och vuxna liksom att möta, assistera, stötta och utveckla andra. Du tränas i att utveckla din förmåga att vara lyhörd för människors behov. Vi erbjuder inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete.

Inriktningar

Pedagogiskt och socialt arbete

Inriktningen vänder sig till dig som vill specialisera dig på ett yrke inom pedagogiska eller sociala verksamheter. Du lär dig om barns och ungas utveckling och lärande samt om hur man arbetar på förskolor och skolor. Du får också lära dig om människor som är i behov av särskilt stöd, om olika funktionsvariationer samt får kunskap om specialpedagogik. Du får prova på olika pedagogiska sätt att vägleda och utveckla andra människor. Inom inriktningen kan du välja fördjupningskurser mot yrkesutgångarna barnskötare och elevassistent.

Elitidrott på schemat

Elever som sökt NIU – nationellt godkänd idrottsutbildning har möjlighet att kombinera en satsning inom elitidrotten med studier på programmet.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Minst 15 veckor av utbildningen är arbetsplatsförlagd. Du får då chans att pröva det du lärt dig i under utbildningstiden direkt i verkligheten, till exempel på en förskola eller skola. Under APL följer eleven arbetsplatsens arbetstider och är försäkrad. För att kunna genomföra APL krävs att du kan lämna ett utdrag ur belastningsregistret.

Efter gymnasiet

Direkt efter gymnasiet kan du söka jobb som barnskötare eller elevassistent. Efter att ha avlagt yrkesexamen har du grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Från och med läsåret 2023-24 erhålls grundläggande behörighet på samtliga program. Det kan komma att påverka utbildningens omfattning.

Elever berättar om programmet

Maria Karlsson
Studie- och yrkesvägledare

Ansvarig för barn- och fritidsprogrammet, estetiska programmet, fordons- och transportprogrammet, humanistiska programmet, naturvetenskapsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Frida Persson
Programansvarig
Jane Ahrling
Rektor

Ansvarig för barn- och fritidsprogrammet, naturbruksprogrammet, naturvetenskapsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt